Am testat Oppo Find X5 Pro, unul dintre flagship-urile momentului. Mi se pare puternic și dotat, dar poziționat în zona super-premium. Și ar avea nevoie de mai mult pentru a costa atât de mult. Altfel sunt puține lucruri care i se pot reproșa.
Pro și contra Oppo Find X5 Pro
Avantaje:
- camere foto cu algoritmii Hasselblad;
- dotări hardware comparabile cu rivalii;
- ecran de top;
- baterie mare cu încărcare rapidă;
Dezavantaje:
- preț foarte mare;
- performanțe medii în teste;
- limitează aplicațiile pentru a câștiga autonomie;
Detalii tehnice Oppo Find X5 Pro
Ecran: 6.7 inch, LTPO2 AMOLED, 3216×1440 px, 120Hz, HDR10+, BT.2020, 1300 nits
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1
Camera: 50 + 50 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 163.7 x 73.9 x 8.5/8.8 mm
Greutate: 195/218 g
Baterie: 5000 mAh + 80W
OS: Android 12, ColorOS 12.1
Tehnologii: IP68 , Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1
Preț: de la 6.500 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Un pic de context. Oppo a început de anul trecut integrarea OnePlus. Practic, reduceri de costuri și tentativa de a crește vânzările. Însă Oppo preia tehnologia foto Hasselblad, care era un atu pentru OnePlus. În curând sistemele de operare vor fi integrate. Iar atunci OnePlus nu va mai avea ceva special. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Deocamdată OnePlus 10 Pro rămâne un competitor puternic și mai accesibil. O să revin cu un review și pentru acel model săptămâna viitoare.
Find X5 Pro are o variantă mai interesantă decât cea comercializată aici. Pentru piața din China există un model cu procesor Dimensity 9000. Procesorul care iese mai bine în teste decât toate modelele rivalilor cu Android. Ar fi fost interesant de testat, dar el nu vine oficial la noi.
Modelul testat avea Snapdragon 8 Gen 1. Procesorul este ok, dar implementarea aici a fost defectuoasă. Rezultatele în teste sunt aproape de Snapdragon 888. Este clar că aplicațiile sunt controlate, limitate și închise pentru a limita încălzirea și consumul de energie. Poate avea autonomie mai bună decât unii rivali, dar ea vine cu pierdere de performanță, limitarea procesorului în jocuri și altele asemenea. În urma unei decizii similare Samsung a ieșit scandal, iar compania a făcut un update pentru renunța la limitări.
Da, camera foto este un avantaj. Rezultatele sunt bune, culorile bune, claritatea ridicată, detaliile corecte. Însă tot există o problemă. Camera de zoom optic are doar 13 megapixeli și oferă doar 2X. Poți face digital mai departe. Dar este păcat, pentru că celelalte două camere erau chiar performante. Ambele au senzori Sony IMX766 de 50 de megapixeli, un senzor relativ mare, cu pixeli de 1 micron. Autofocus PDAF și stabilizare optică pentru senzorul principal (3-axis sensor-shift, 2-axis lens-shift). Puteau pune telefoto și de 8x, dar să ofere măcar 3x dacă nu 5x. O schimbare minoră, dar esențială. Cine vrea zoom, vrea să fie cât de cât mai mare. Spre comparație, Xiaomi 12 Pro are trei senzori de 50 de megapixeli.
Modelul cu Snapdragon integrează o inovație marca Oppo (nu e pe cel cu Dimensity). Unitatea de procesare dedicată a fost botezată MariSilicon X. Construită pe tehnologia de 6 nm, MariSilicon X combină o arhitectură avansată NPU, procesorul de imagine ISP și memoria pe mai multe niveluri pentru a oferi performanțe mari cu o eficiență energetică incomparabilă. Face posibilă procesarea RAW în timp real pentru a capta videoclipuri uimitoare de noapte 4K AI cu previzualizare live.
Oppo Find X5 Pro are baterie de 5.000 mAh și aduce încărcare rapidă de 80W. Este sub unii dintre rivali. Dar pe de altă parte, poate este mai bine așa. Încărcarea wireless cu 50W cred că merită testată. Pe de altă parte, aveți grijă să nu se încingă. Căldura este cea mai mare problemă.
Terminalul are un spate lucios, despre care Oppo spune că este ceramic. Seamănă mult cu un plastic lucios. Are și o variantă albastră din „piele ecologică”, ceva material sintetic.
Prețul de la lansare începea de la 6.500 lei. Da, ofereau la început ca bonus un telefon Oppo Reno 7z. Este un model midrange foarte dotat cu un preț de circa 1.800 de lei. Însă este o ofertă limitată și oricum este destul de scump. Cum spuneam Xiaomi 12 Pro este mai dotat și mai ieftin. La ora actuală S22 Ultra este mai ieftin. Și mai dotat. La fel găsiți probabil și 13 Pro Max. Deci este poziționat ca super-premium, dar mai are până să ajungă un dispozitiv super-premium.
Teste benchmark
Testele de performanțe hardware au ieșit slab, spre nivelul Snapdragon 888 și comparabile cu S22 Ultra (Exynos). Testul de baterie a fost tăiat de trei ori la rând. Alte dispozitive mai permit rularea, dar aici sistemul a intervenit rapid. Probabil de-asta sunt limitate și scorurile de performanță, pentru că altfel procesorul este mai puternic. S-a văzut puterea de exemplu la Realme GT2 Pro. Dar este adevărat că, lăsat în voia lui, procesorul se încinge.
Am încercat să testez autonomia cu Youtube și filmarea 4K. Am avut 2 ore de Youtube cu circa 4% consumat din baterie. Dar și două ore de play + filmare de 15 minute și s-au dus 11% din baterie. Deci nu cred că treceți o zi de vacanță cu filmări. Doar cu ajutorul unei baterii externe. Pe de altă parte, doar poze și social media, ar putea fi ok pentru o zi normală.
Scorul Antutu de 825.000 spre 835.000 este slab. Unele cu 888 scoteau chiar mai mult. La fel și Geekbench, doar 1.250 single-core și aproape 3.000 multi-core, mult sub rivali. Am repetat testele, cu sau fără mod Performanță activat. Doar mici diferențe, irelevante.
Vedeți mai jos din testele făcute, cele închise sunt de baterie, nu au mers.
Camere foto Oppo Find X5 Pro
Camerele foto sunt bune, deși se putea mai bine. Modulele de 50 de megapixeli sunt performante, iar tehnologia Hasselblad face diferența față de anii trecuți. Au culori speciale, claritate. Filmările ies peste medie. Dar camera de 13 megapixeli și 2X optic este din alt film. Mai bine o scoteau de tot. Xiaomi 12 Pro are un senzor de dimensiuni mai mari. S22 Ultra are zoom 3x sau 10x optic. Chiar și OnePlus 10 Pro are 3.3x optic.
Imaginile au ieșit peste medie. Vedeți mai jos o galerie foto. Mi-au plăcut și filmările, dar nu am loc aici să le încarc pe blog. Oricum, din punct de vedere strict foto/video este foarte bun. Dar puteau să facă mai multe.
Protecție și accesorii
Orice telefon nou merită să fie răsfățat cu accesorii, huse și folii. Eu vă recomand ca de obicei huse Oppo de pe Mobile Direct. Se mișcă foarte rapid, au o varietate mare de produse și nu sunt scumpe. Ajung rapid la voi imediat după comandă. În clipa asta n-am găsit huse pentru acest model, dar cred că puteți lua de-acolo un încărcător auto cu 80W, care să încarce rapid și când sunteți la volan. Și multe alte lucruri strict necesare.
Concluzii
Oppo Find X5 Pro este un flagship puternic și dotat, însă are acum un preț prea mare. Practic este poziționat super-premium, dar nu oferă prea multe lucruri care să fie de acest nivel. Ecranul este de terminal flagship. Camerele foto sunt ok. Procesorul pare bun, dar are performanțe mai slabe decât la rivali. Iar spatele ceramic sau din piele sintetică nu mai este acum prea popular. Deși sunt convins că unii îl apreciază. Dar aștept comentarii de la aceștia, de ce ar alege Find X5 Pro în loc de S22 Ultra, Xiaomi 12 Pro sau iPhone 13 Pro Max.
3 comentarii