Am testat Oppo Reno 8 Pro, cel mai nou challenger al companiei chineze. Concurează modelele de top, este mai accesibil decât un flagship, dar destul de scump pentru ce oferă. Telefonul arată bine, este destul de dotat, dar are numai o cameră interesantă, procesorul nu este de vârf, iar ecranul doar FHD+. În schimb stă foarte bine la autonomie.
Pro și contra Oppo Reno 8 Pro
Avantaje:
- design interesant, modern;
- performanțe hardware decente;
- camere foto interesante;
- autonomie foarte mare;
Dezavantaje:
- prețul este destul de mare;
- ecran FHD+;
- lipsesc slotul de carduri sau mufa de căști;
Detalii tehnice Oppo Reno 8 Pro
Ecran: 6.7 inch, AMOLED, 2412×1080 px, 120Hz, HDR10+, 950 nits
Procesor: MediaTek Dimensity 8100-Max
GPU: Mali-G610 MC6
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 256 GB UFS 3.1
Camere foto: 50 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 161.2 x 74.2 x 7.3 mm
Greutate: 183 g
Baterie: 4500 mAh + 80W
OS: Android 12, ColorOS 12.1
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 2.0
Preț: 4000 de lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Flagship-ul Oppo de anul acesta se cheamă Find X5 Pro. Nici el nu are un preț prea accesibil și a fost cel care a introdus noul design pe spate. Modulul foto arată cel mai urât dintre brandurile de top. Poate unora le place, dar mie mi se pare cel mai ciudat.
Modelul Reno 8 Pro vrea să fie un fel de challenger. Vor să demonstreze că un midrange premium poate face tot ce face un flagship. Este arătos, suficient de bine dotat, face cam tot ce vrei, dar are un preț final destul de măricel. Este mai ales pentru cei care au încredere în brandul Oppo. Pentru majoritatea românilor este o investiție foarte mare, mai ales când poți cumpăra flagship-uri Apple sau Samsung la acest nivel de preț. Sau poți pleca într-o vacanță binemeritată.
Nu am reușit să aflu foarte multe detalii despre procesorul MediaTek Dimensity 8100-Max. Știm că 8100 nu este rău de loc, al doilea după modelul de top 9000. Are patru nuclee de putere și patru economice. Bazat pe tehnologii moderne, ARM Cortex-A78 și construit pe 5 nanometri. Ca performanță este un pic sub Snapdragon 888. A rezistat foarte bine la testul de autonomie. Am văzut procesorul folosit și la un terminal OnePlus. Dacă am înțeles corect, se modifică procesorul de imagine și procesorul neuronal (AI). Cei de la Oppo folosesc pentru imagine propriul procesor, MariSilicon X. Ies imagini foarte clare, cu detalii foarte bune. Dar e și o problemă.
Senzorul principal de 50 de megapixeli și senzorul de selfie sunt furnizați de Sony. Calitatea imaginilor provine din acești factori: senzori, lentile, procesarea imaginii. Cu cât fiecare este mai bun, cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase, mai aproape de camerele foto. Ei bine, senzorul foto principal e bun. Dar e acompaniat de un ultrawide de doar 8 megapixeli. Și o cameră de macro de numai 2 megapixeli. Păcat, ar fi avut un potențial mult mai mare.
Ecranul este destul de bun și suficient de luminos. Zice cineva că nu se vede în soare. Totuși, 950 nits este suficient și într-o zi însorită. Problema este că luminozitatea maximă se atinge doar cu modul Auto. Trebuie lăsat AI să gestioneze luminozitatea și el va ști să o crească la soare. Manual nu merge atât de mult. Dar mulți nu pricep chestia asta și se plâng de ecrane întunecate.
Iar autonomia a fost mult peste așteptări. Genul ăsta de telefoane nu treceau de obicei de 14-15 ore, iar acum am depășit 21 de ore. Este un adevărat record pentru un telefon atât de puternic hardware. Ceea ce înseamnă că au gestionat foarte bine consumul.
La acest preț se pot cumpăra terminale competitive, precum iPhone 14 sau 13 Pro, Moto Edge 30 Ultra, Galaxy S22+ și altele.
Teste benchmark
Am realizat pe telefon principalele teste disponibile. Modelul are o stocare de mare viteză, care îmbunătățește experiența. Scorul Antutu este de aproape 800.000, destul de aproape de modelul flagship Oppo Find X5 Pro. La Geekbench este însă sub nivelul lui Snapdragon 8 Gen 1. Single-core abia atinge 900 de puncte, iar multi-core circa 3.500. Iar Motorola 30 Ultra vine chiar cu varianta Snapdragon 8+ Gen 1, cu scoruri mult mai mari la toate testele de performanță. Plus o cameră de 200 de megapixeli.
Testul de autonomie a trecut de 21 de ore de rulat cu ecranul aprins. Asta înseamnă circa 42 de ore de utilizare normală, în condițiile în care mai închideți din când în când ecranul și mai stă pe birou sau în buzunar. Este cu mult peste ceilalți competitori la autonomie.
Vedeți mai jos alte teste realizate.
Camere foto
Este adevărat, senzorul foto principal este bun. Sony IMX766 are pixeli de 1 micron, iar dimensiunea sa este de 1/1.56 inch. Include stabilizare optică integrată (OIS). De asemenea, merită lăudat procesorul de imagine.
MariSiliconX este o moștenire a modelului flagship Find X5 Pro 5G. Cu MariSilicon X, telefonul poate face fotografii și videoclipuri cu rezultate excelente chiar și în condiții de lumină scăzută. Acest lucru se datorează algoritmului de reducere a zgomotului AI despre care se spune că poate îmbunătăți performanța procesorului în reducerea zgomotului sau a punctelor foto, chiar și de până la 20 de ori mai rapid decât cipul NPU utilizat de Oppo Find X3 Pro.
Mai mult, se spune că procesarea imaginilor este, de asemenea, mai eficientă, deoarece NPU este capabil să proceseze până la 18 trilioane de operații pe secundă (TOPS) însoțite de o eficiență energetică care ajunge la 11,6 TOPS pe watt.
Păcat că au pus camere de 8 și mai ales senzorul inutil de 2 megapixeli. Vedeți mai jos imagini realizate.
Accesorii
- încărcător fast-charge Ugreen – pentru telefoane care suportă încărcare rapidă de 80W. Totuși, se poate adopta un încărcător de 100W, care poate fi folosit și la laptopuri. Apropo de discuția asta, problema ne duce la pasul următor.
- încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji.
- cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
Concluzii Oppo Reno 8 Pro
Mie mi-a plăcut cum arată, deși mi-a amintit de Galaxy S22 Plus. Modulul de pe spate este urât, nu arată bine deloc. Poate găsesc alt design pe viitor, sper. Aș fi mers pe un astfel de telefon dacă puneau minim 2 senzori de 50 de megapixeli și o cameră telefoto foarte bună. Dar probabil ar fi fost iar foarte scump.
Nu este dotat rău, procesorul este chiar foarte bun. Autonomia este mult peste așteptări. Ecranul este bun și suficient de luminos. Dar rămâne prea scump la momentul actual. Există și varianta Oppo Reno 8, și ea cam scumpă.
1 comentariu