Am testat ROG Phone 7 de la Asus, cel mai puternic smartphone disponibil la noi, conform testelor benchmark. Pentru mine sunt cele mai mari scoruri obținute, chiar peste ce-am văzut la 14 Pro Max sau S23 Ultra. Mai mult, a avut o autonomie record cu Power Saving activat. Se descurcă și pe partea foto. Este un flagship pe care aș putea să îl adopt pentru utilizarea zilnică. Am să încerc și acest test.
Sumarul articolului:
Pro și contra ROG Phone 7
Avantaje:
- cele mai mari scoruri în teste hardware;
- autonomie extremă în modul Power Saving;
- mod special de gaming și performanță;
- design special;
- multe opțiuni privind accesoriile;
Dezavantaje:
- rămâne destul de scump;
- trebuie ecran WQHD pe Ultimate;
- ecranul pe spate rămâne cam inutil;
Detalii tehnice Asus ROG Phone 7
Ecran: 6.78” AMOLED FHD+, 165Hz, 1500 nits, Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
GPU: Adreno 740
Memorie: 16 / 18 GB RAM LPDDR5X
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 13 + 5 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 173 x 77 x 10.3 mm
Greutate: 239 g
Baterie: 6.000 mAh + 65W
OS: Android 13, ROG UI
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.1, USB Type-C 2.0, IPX4
Preț: de la , 7099 lei pentru Ultimate
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Sunt printre admiratorii brandului Republic of Gamers. Atât pe laptopuri, cât și pe telefoane, ei fac o treabă bună. Mi-a plăcut dintotdeauna ROG Phone. Vă las aici doar link-urile spre ROG Phone 5, ROG Phone 6. Le găsiți voi pe celelalte cu ajutorul căutării. La fel ca în cazul iPhone, cred că un ROG Phone mai vechi merită cumpărat acum, la un preț foarte bun. Cred că ROG Phone 5s este sub 3.000 de lei.
Noul model aduce desigur multe noutăți. El rămâne un upgrade, o versiune rafinată a aceluiași model, dar sunt nenumărate actualizări. Este primul lor model care primește ratingul IP54 pentru rezistența la apă și praf. Are sticlă Gorilla Glass Victus pe față și sticlă Gorilla Glass 3 pe spate. Șasiul este din aluminiu, iar telefonul este suficient de subțire și de ușor, chiar dacă găzduiește o baterie de 6.000 mAh, lăsând în urmă toți principalii rivali.
Procesorul este Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, dar varianta standard, cu nucleul de putere la 3,18 GHz. Varianta Ultimate pe care am testat-o eu are 16GB RAM LPDDR5X, iar stocarea de 512GB este UFS 4.0. Diferența față de standard stă în ecranul de 2.0″ de pe spate, care poate afișa notificări. Mai are o aerisire suplimentară care funcționează cu ventilatorul extern din pachet. Și cam atât, restul detaliilor sunt identice. Un consumator inteligent poate alege varianta mai accesibil ca preț. Numai fanii jocurilor intense au nevoie de răcire extra pentru ventilator. Oricum, sistemul de răcire deja instalat este foarte eficient.
Diferența dintre cele două modele este de . Cea mai ieftină variantă ROG Phone 7 are 12GB RAM și 256 GB de stocare și pleacă de la 5.299 lei. Este destul de bună chiar și aceasta. Asus va oferi doi ani de actualizare a sistemului de operare și patru ani de actualizări de securitate. Va fi destul de bun și peste 4 ani.
Camerele foto sunt bune, fără să aibă pretenții de flagship foto. Are un senzor principal Sony IMX766, de 50 de megapixeli. Se descurcă perfect în orice situație, ziuă sau noapte. Camera ultrawide este de 13 megapixeli, iar al treilea senzor este o cameră macro de 8 megapixeli. Camera de selfie este de 32 de megapixeli, se descurcă foarte bine.
Ecranul AMOLED este făcut de Samsung, certificat HDR10+, are rata de refresh de 165Hz, dar este FHD+. Pentru jocuri este ideal, dar pentru fanii multimedia era timpul să treacă la 1440p. de fapt și unele jocuri ar merge la rezoluție mai mare, pentru a avea experiența completă.
Bateria de 6.000 mAh este din două unități de 3.000 mAh. Se încarcă rapid tot cu 65W. Deocamdată nu se încarcă wireless. Îmi place că au o mufă USB-C montată lateral, se poate încărca în timp ce te joci / te uiți la filme, fără să te deranjeze.
Teste benchmark
Telefonul a oferit de departe cele mai bune scoruri de anul acesta. Pentru mine a fost chiar o surpriză, a avut scoruri peste iPhone 14 Pro Max. Pe celelalte terminale cu Android de obicei le cam bate. În clasamentul Antutu top 10 sunt acum telefoane cu scoruri mai mici decât cel obținut de mine acasă. Oricum, unele modele nu ajung la noi.
La fel, telefonul bate tot în Geekbench, inclusiv telefonul Apple. Atât single-core, cât și multi-core. Surpriza mare a fost la autonomie. Deși cu setări normale, scos din cutie, a ținut decent, 16 ore și jumătate, după ce am activat Power Saving telefonul a ținut 28 de ore, preia astfel recordul PCMark battery pentru 2023. Niciun alt model nu a depășit până acum 24 de ore.
Vedeți mai jos alte teste realizate.
Camere foto
M-am jucat cu camerele foto, sunt suficient de bune pentru orice utilizator. Camera principală este peste medie. Scoate poze bune în orice situație, face pixel-binning 4 în 1, iar rezoluția este de 12,5 megapixeli. Camera ultrawide este foarte bună, are un unghi larg de 125 de grade. Da, unele obiecte sunt deformate, dar este un lucru tipic pentru camerele ultrawide. Camera de macro nu mă impresionează, are nevoie de un autofocus mai bun. Selfie a fost ok, am testat și modul Portret. Totul este ok.
Accesorii
Portul montat lateral funcționează și cu ventilatorul de răcire extern AeroActive Cooler 7. Acest cooler complet reproiectat profită de îmbunătățirile aduse sistemului de răcire GameCool 7. Cea mai mare diferență față de anul trecut este că AeroActive Cooler 7 acționează acum ca un subwoofer atunci când este conectat la telefon. Jocurile și filmele sunt mai distractive ca niciodată.
Se pot alege diferite moduri de răcire din aplicația Armory Crate, dar puteți lăsa telefonul să aleagă modul optim de răcire. Coolerul este controlat de un cip special, care are un senzor de temperatură. Pentru aplicații și sarcini mai puțin solicitante, coolerul va opta să folosească ventilatorul doar pentru a economisi bateria.
AeroActive Cooler 7 poate funcționa fără alimentare externă, dar se alimentează de la telefon. În performanța maximă de răcire, coolerul necesită ca încărcătorul extern să fie conectat la portul USB al său. Coolerul oferă propriul său logo RGB, care acceptă aceleași setări de iluminare ale sistemului ca sigla de pe telefon. Dacă este utilizat cu modelul Ultimate, atunci setările ROG Vision vor fi înlocuite cu iluminarea Sistemului.
Coolerul extern are și el mufă pentru căști de 3,5 mm pentru ca firul de la căști să vă deranjeze în timpul jocului.
Concluzii
ROG Phone 7 este nu numai un flagship foarte puternic. Nu doar pentru pasionați de gaming și multimedia. Este un telefon cu autonomie peste medie. Care poate fi pus la treabă intensă atunci când trebuie rezolvate probleme solicitante. Aplicații de la birou care sunt intensive și altele. Se descurcă și pe partea de foto. Are ecran bun și luminos, chiar în soare. Arată bine per-total este rezistent și cu rating IP54. Da, varianta Ultimate este destul de scumpă, dar există și variantă de top fără acel mini-ecran pe spate, care costă vreo 5.800 de lei. Varianta de bază este și ea decentă, la .