Am Sony Xperia XZ1 de ceva vreme și am apucat să fac cu el o mulțime de teste, poze și să-mi fac o părere fermă. Nu am apucat să scriu pentru că au venit din urmă Note 8, iPhone 8 și toate celelalte. Dar termin acest articol înainte să ajungă la mine alte modele de top.

VideoPro și contra pe scurt

Argumente pentru Sony Xperia XZ1:
– este un telefon puternic și bine dotat;
– arată foarte bine;
– are autonomie decentă;
– camera foto este bună;
– camera frontală excelentă;
– Android 8 fără bloatware;
– senzorul de amprentă lateral funcționează perfect;

Contra acestui model:
– prețul foarte mare;
– nu respectă tendințele industriei;

Mai multe informații pe pagina oficială Sony Xperia și aveți detaliile tehnice pe GSMArena.

Experiența cu Sony Xperia XZ1

Telefonul este foarte bun, are dotări excelente și nu arată rău deloc. Este foarte adevărat, design-ul Xperia este același la toate modelele și este cam timpul să renunțe la el. Am și văzut un zvon pe tema asta, poate anul viitor avem surprize plăcute de la Sony. Dar overall este un flagship foarte bun.

Modelul are Snapdragon 835 și 4GB de RAM, stocarea de 64GB, este cam maximum de performanță care poate fi obținut pe Android. Ecranul de 5.2 inch este doar Full HD, dar bănuiesc că principala cauză rămâne autonomia. Cei de la Sony sunt primii care au testat un ecran 4K pe smartphone și nu au avut succesul dorit. Modelul a fost prea scump și de asemenea rămânea repede fără energie. Acum au un acumulator de 2.700 mAh, se putea și mai bine. Dar este și subțirel și ușor, probabil că asta urmăreau.

În orice caz, testul de autonomie a ieșit cu 13 ore de utilizare cu ecranul aprins, adică dacă plecați la 7 dimineața de acasă, seara la 20 tot mai are energie. Sau măcar ar trebui să aibă, conform testului. Oricum peste zi nu stă nimeni cu ecranul aprins tot timpul. Evident, consumă mai mult dacă ești într-o zonă cu semnal mai slab, chestie valabilă și la birou, dacă pereții sunt de beton. Dar per-total stă mai bine decât multe alte modele de top.

Camera foto este foarte bună, un nou senzor de 19 megapixeli face treabă foarte ok, au aplicație decentă, mi-au plăcut imaginile realizate. Camera de selfie este aproape mai bună decât cea de la S8 al meu, are senzor de 13 megapixeli și probabil la procesare stă mai bine. Filmarea a ieșit mult mai clară cu camerele Sony decât cu cele de pe S8. Dar este posibil să fiu subiectiv aici. Camerele beneficiază de stabilizare electronică (EIS) pe bază de giroscop.

Are conectare USB 3.1 care se mișcă chiar rapid la transferul de fișiere, are Bluetooth 5.0, cel mai nou standard, puteți conecta mai multe boxe deodată și alte avantaje de gen. Inclusiv Quickcharge 3, barometru și busolă digitală. În fine, tot ce vrei de la smartphone.

Sony Xperia XZ1 ratează însă mai multe dintre trendurile anului. Ecranul său nu are marginile foarte subțiri, sunt destul de înguste, dar nu chiar conforme cu moda momentului. De asemenea, nu are ecranul foarte înalt cu format 18:9 sau 18.5:9 ca la rivalii săi. Nu are pe spate camera foto duală care să permită realizarea de diverse trucuri foto, genul zoom sau poze cu blur pe fundal, deși toate astea se pot face prin aplicații cu aproape orice telefon.

Telefonul este dual-SIM, dar dacă vreți să folosiți un card de memorie, trebuie să renunțați la al doilea SIM, folosește același slot. Iar ca preț mi se pare scump. L-am găsit la prețuri de aproximativ 3.500 de lei în România, ceea ce este mult. Adică ar concura Galaxy S8 sau iPhone 7 Plus care sunt foarte tari din toate punctele de vedere.

Putere hardware și teste

Snapdragon 835 cu 4GB de RAM și 64GB (UFS 2.1) permit atingerea de scoruri maxime pentru telefoanele cu Android. După cum ați văzut deja, Note 8 cu 6GB de RAM nu scoate scoruri mai mari pentru că memoria aia nu este niciodată utilizată complet. Doar iPhone 8 / X pe iOS 11 scoate rezultate mai bune. Cam toate testele le-a trecut cu bine Xperia, unele chiar mai bine decât Note. Nu am făcut o comparație directă pentru că nu le consider concurente, dar este bine să știți că nu doar Note este performant.

Am pus în galerie testele realizate, inclusiv cel de autonomie și detaliile tehnice pentru cei interesați.

Test cu camera foto

Camera foto Sony Xperia XZ1 pare foarte ok. Senzorul este de 1/2.3″ cu pixelii având 1.22 nm, adică nu este poate cel mai performant disponibil la ora actuală, dar este special realizat de Sony și asta se vede. Lentila este una comună, f/2.0, nu pricep de ce nu au folosit experiența foto să facă una mai bună decât la rivali. În schimb imaginile și filmările sunt ireproșabile și nu am găsit atâtea cadre mișcate cum are S8.

Pozele din această galerie sunt un pic micșorate să le pot urca pe blog. Dar vă asigur că nu sunt probleme la detaliile foto.

Concluzii

Sony Xperia XZ1 este un flagship foarte bun, la nivelul concurenților, dar care va fi greu de vândut. Cum spuneam și în video, cei care vor să cheltuie 3.500 de lei pe un telefon merg astăzi pe iPhone sau Samsung, modelele de top. Cei care nu au acești bani aleg alternative care sunt pe aproape ca performanțe, dar mai ieftine, modele de la Huawei, de la Xiaomi, de la OnePlus. Ceilalți caută doar telefoane funcționale în funcție de buget. Este greu să vinzi un telefon foarte scump, dacă nu are atuuri. Dacă nu are design modern, dacă nu are cameră duală, dacă nu are baterie mare. Iar acest model cam pică fiecare din aceste capitole. Dar dacă sunteți fani Sony și vă doriți cel mai tare Xperia, păi acesta este. Cel puțin la data realizării acestui test.

P.S. am testat de la Sony și modelele: Xperia L1 sau Xperia XA1 Ultra.

Galerie foto