Am fost invitat la lansarea europeană Vivo X80 Pro și am avut ocazia să testez telefonul. El va fi disponibil în România spre finalul acestei luni, de-asta nu m-am grăbit cu articolul. Am încercat să utilizez telefonul cât mai mult. Impresiile sunt pozitive, însă prețul local este destul de ridicat, ceea ce va limita vânzările.


Pro și contra Vivo X80 Pro

Avantaje:

  • ecran de calitate foarte bună;
  • procesor puternic;
  • autonomie decentă;
  • camere foto în colaborare cu Zeiss;
  • senzor de amprentă genial;

Dezavantaje:

  • prețul final rămâne destul de mare;
  • nu includ mufă de căști sau slot de card pentru creatorii digitali;

Detalii tehnice Vivo X80 Pro

Ecran: 6.78 inch, LTPO3 AMOLED, 3200×1440 pixeli, 120Hz, 1500 nits
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1
Camera: 50+48+12+ 8 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 164.6 x 75.3 x 9.1 mm
Greutate: 215 g
Baterie: 4700 mAh + 80W + wireless 50W
OS: Android 12, Funtouch 12 (Global)
Tehnologii: Wi-Fi 56, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1, NFC, gimbal OIS, optică Zeiss, Zeiss T lens coating
Preț: 5.499 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 12 Media: 3.5]

Impresii după testare

Sunt unul dintre admiratorii brandului Vivo și am scris despre ei cu mult înainte să se lanseze în România. Acum doi ani, am avut ocazia să văd un Vivo X60 Pro, un flagship adevărat. Mi-a plăcut stabilizarea video, mi-a plăcut cum arăta, mi-a plăcut interfața. Anul trecut am cerut Vivo X70 Pro și am aflat cu stupoare că acesta nu venea oficial în România. Am sperat că anul acesta vine noul model. Și până la urmă chiar s-a întâmplat.

Terminalul este foarte bine dotat și arată premium. Are în cutie și carcasă de protecție, are căști, are încărcător de mare viteză. De asemenea este rezistent la apă și praf cu IP68. Este tipul de smartphone care adoptă ecranul cu margini curbate și are spatele din sticlă. Este foarte subțire și ușor, deși încorporează doar tehnologie de ultimă generație.

Despre procesorul Snapdragon 8 Gen 1 nu vă mai povestesc. El este cunoscut și se mișcă la fel de bine. Chiar a avut scoruri peste rivali în testele de performanță. Nu s-a încins foarte tare, dar trebuie să aveți grijă la filmarea 4K în soare, atunci chiar devine foarte cald. Ecranul este de foarte bună calitate, un AMOLED LTPO din generația a treia, având culori bune, luminozitate puternică, rezoluție mare (3200×1440 pixeli). Poate atinge luminozitatea de 1.500 de nits.

Am testat varianta cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare. Cred că este singura care ajunge oficial, restul versiunilor fiind prezente pe piața din China. Sistemul de camere foto este interesant. Nu chiar la nivelul Xiaomi 12 Pro, dar rămâne interesant. Modulul foto principal este de 50 megapixeli, iar camera ultrawide este de 48 de megapixeli. Apoi are două camere de zoom, una de 12 megapixeli cu 2X și una de 8 megapixeli cu 5x optic, de tip periscop. Mai multe opțiuni decât oferă de exemplu Honor Magic4 Pro, care are un preț similar.

Bateria este de 4.700 mAh, destul de ok. Sigur că nu duce foarte multe ore, dar nu este nici mai prejos comparat cu rivalii. Are încărcare rapidă cu 80W, dar și încărcare rapidă wireless cu 50W, care mi s-a părut interesantă. Repet și aici, aș prefera o baterie ceva mai mare și un terminal ceva mai gros, dar la care să nu stai cu grija că se termină. Alternativa este aceeași: baterie externă pe care să o iei după tine peste tot.

Din păcate, deși este un telefon pentru influenceri și creatori de conținut digital, nu are slot de carduri microSD și nu are mufa de căști 3.5 mm jack necesară pentru microfon în cazul filmărilor. De asemenea, la acest preț puteți prinde acum un Galaxy S22 Ultra (12GB RAM / 256GB stocare) pe site-ul Samsung.

Teste benchmark

Am rulat pe terminal principalele teste de performanță. Nu dezamăgește și nu s-a încins prea tare în timpul testelor. Are un mod denumit Ultra Game Mode, dar care nu afectează performanța. Mai degrabă elimină notificările și alte mesaje care te-ar putea deranja de la jocuri. Aici poate fi chiar riscant uneori să folosiți acest mod.

În Geekbench 5 a obținut 1223 single-core, mie mi se pare că nu rulează pe nucleul principal de putere. Le-am mai scris, dar nu am ce să fac, nu a răspuns nimeni. Sau dacă rulează pe acel nucleu, este limitat, scorul normal cu acest procesor este peste 1300. Scorul multi-core este excelent însă, peste 3.500 de puncte, unii rivali abia scot 3.300. Deci una caldă, alta rece.

Scorul Antutu este printre cele mai bune de anul acesta. A atins 963.909 puncte, la nivel cu ceilalți rivali de top. Mult peste Samsung sau Xiaomi 12 Pro sau Oppo Find X5 Pro. Deocamdată cred că doar 2-3 modele au atins astfel de scoruri mari. Doar noul Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 va scoate peste 1 milion de puncte și asta probabil pe telefoane de gaming.

Autonomia a ieșit ok, cam 15 ore jumătate. Majoritatea flagship-urilor Android țin cam 15 ore, doar Samsung coboară sub acest prag. Pentru ecranul 1440p și 120hz este un adevărat record. Desigur, dacă filmați și faceți poze continuu, se poate duce chiar mai rapid de-atât.

Camere foto

Mi-au plăcut mult camerele foto cu tehnologie Zeiss. În primul rând, specialiștii Zeiss ne-au explicat la Berlin cât de importantă este tratarea lentilelor (coating). Ele sunt acoperite cu un strat anti-reflexiv. De exemplu la telefoanele Samsung, dacă faceți poză noaptea, imaginea este inundată de reflexii ale luminilor din cadru. Acest lucru nu se întâmplă cu X80 Pro. Nu pot să spun că modul de Noapte m-a lăsat mască, vă pun poze mai jos. Cred că au nevoie și de un algoritm de procesare mai smart. Există niște moduri de procesare dezvoltate împreună cu Zeiss, dar nu cred că ei se ocupă de toate modurile camerei foto.

Camera ultra-wide a fost foarte bună. De fapt, rar am văzut implementări pentru senzorul de 48 de megapixeli care să aibă probleme. Însă, mi-ar fi plăcut să ducă această competiție la capăt, folosind doar senzori puternici. Cel de 12 este ok, iar cel de 8 cam mediocru. Rivalii au început să pună 3 senzori de 64 sau de 50 de megapixeli. Ar fi timpul să mai lăsăm la o parte senzorii mici și de proastă calitate.

Accesorii mobile

Pentru un astfel de telefon premium aveți nevoie de o serie întreagă de accesorii mobile super-interesante. Le găsiți pe toate destul de ușor online:

  • încărcător auto 80W – ca să vă încărcați telefonul la viteză maximă și în mașină. Ambele variante suportă 80W, deci este perfect pentru acest telefon;
  • cablu USB-C de încărcare rapidă – chiar dacă aveți unul în cutie nu va fi de ajuns. Măcar în mașină trebuie unul nou, capabil să ducă minim 80W. Apoi mai aveți nevoie de altul pentru bateria externă;
  • încărcător fast charge – aveți unul pentru acasă, dar aveți nevoie și la birou. Nu este nevoie să vă plimbați cu cel original în geantă.

Concluzii

Vivo X80 Pro este un flagship foto interesant. Arată bine, se mișcă rapid, are chiar cea mai bună interfață dintre producătorii chinezi. Însă este la fel de adevărat că are un preț măricel. Aș alege acest model pentru camere foto, ecran și baterie. Însă probabil aș aștepta Black Friday sau vreo campanie de reducere cu un preț ceva mai bun.

Galerie foto