Android 9 Pie a fost lansat oficial și este disponibil de aseară pentru terminalele Pixel, într-o mișcare destul de surprinzătoare. Am citit despre lansare pe Mobzine, dar am aflat detalii și din alte surse.

Noutățile Android 9 Pie

  • Prima noutate: nu se numește Peppermint, Peanut Butter, Popsicle, Pudding, Pumpkin și alte denumiri pentru Android P care circulau anterior. Android 4.4 a fost denumit la vremea lui Key Lime Pie, deci se păstrează oarecum ideea. Este un desert, dulce, care începe cu P.
  • Android 9 Pie de pe telefoanele Pixel nu este complet, unele funcții vor veni prin update din toamnă. Cea mai nouă funcție, Digital Wellbeing, care prezintă statistici privind cât ai folosit telefonul și aplicațiile, precum și funcții pentru a închide aplicații și notificările când te culci, este deocamdată în beta, iar lansarea oficială va fi la toamnă. Vei putea limita timpul petrecut în aplicații, ca să nu mai fii dependent de telefon, chestie despre care tot discută și Apple. Altă funcție care se amână deocmadată este “slices”, un fel de aplicații instant, de exemplu dacă cauți în meniul telefonului Uber, poți chema direct de acolo mașina, nu trebuie să deschizi întâi aplicația și să chemi ulterior.
  • Google menționează că funcțiile noi vor fi lansate prima dată pe “noi telefoane Android One și alte telefoane care se lansează în toamnă”. De aici, The Verge sugerează că vor fi telefoane Nokia (cam singurii care fac telefoane Android One) și Pixel 3.
  • Alte telefoane pe care va veni Android 9 Pie sunt cele care au participat la programul Android P beta, de la producători precum Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus, precum și Essential;
  • Principala noutate din Android 9.o Pie este utilizarea  mai intensă a Inteligenței Artificiale, care acum se va ocupa și de managementul bateriei, nu doar de poze și găsirea obiectelor din poze sau traduceri.  Învață comportamentul utilizatorului și are sugestii tot mai bune privind ce aplicații vrei să deschizi sau ce acțiuni vrei să faci cu telefonul. Se adaptează la locație – ești pe drum, ești la birou, ești acasă – sau în funcție de utilizare – cu căști, fără hands free și așa mai departe.
  • Android P va restricționa accesul aplicațiilor la microfonul telefonului, camerele foto, senzori, atunci când smartphone-ul este idle, adică în buzunar sau pe birou. O veste bună pentru cei care se cred ascultați.
  • Sunet de încărcare. Cei de la OnePlus au pus un sunet în momentul în care telefonul e conectat la încărcător, iar la unele modele există sunet când îl pui la încărcat wireless. Se pare că ideea le-a plăcut la Google. Este adevărat, am auzit situații când telefonul a fost conectat la cablu, dar încărcătorul era scos din priză, iar omul nu a observat. Așa, dacă nu sună, știi că nu se încarcă și te uiți mai atent. Nu e neapărat ceva critic, dar e nice to have.
  •  

    Notificări smart. Se pare că Android P va observa dacă ștergeți notificări de la o aplicație și nu le citiți, iar dacă nu blocați manual notificările le va bloca el automat. Desigur, poate să fie și o potențială problemă cu asta. Așa că sistemul te va întreba – ai șters toate notificările GMail – vrei să blochezi de tot? Așa că unii vor descoperi că unele notificări enervante se pot bloca de tot. Dacă spui că nu vrei să blochezi sistemul nu va reveni cu întrebarea indiferent câte notificări ștergi ulterior.

Mai multe informații privind funcțiile Android 9 Pie găsiți pe blogul Google.