Android L este următoarea versiune a platformei mobile Google (preview), prezentată la evenimentul anual I/O. Sunt multe noutăți de menționat, o să le trec în revistă mai departe, dar cea mai tare funcție pare la ora actuală optimizarea consumului de energie, practic îmbunătățirea este de 36% comparat cu Android 4.4 spun cei care au testat platforma. O autonomie mai bună este una din cerințele principale ale utilizatorilor din toată lumea. Astăzi am citit și despre faptul că Google ar putea face o versiune Android diferită pentru tablete.

android l

Inițiativa intră în zona pe care am criticat-o des, gen Microsoft –  zece platforme diferite cu magazine și aplicații diferite. Poate că ei văd sensul, poate că unii vor experiențe diferite în funcție de mărimea ecranului, dar Android s-a impus datorită experienței unitare… Și așa este enervant când joci un joc și el nu merge pe unul din device-urile pe care le ai pentru că nu este compatibil. Cu versiuni diferite vor fi tot mai multe aplicații incompatibile.

Android L – autonomie

Platforma Android L include o serie de setări realizate datorită Project Volta, un studiu intern privind consumul de energie realizat de diversele aplicații software utilizate. Prezentat pe larg la Google I/O, Project Volta permite optimizarea consumului și oferă unelte suplimentare pentru dezvoltatorii de aplicații, pentru ca acestea să fie de asemenea optimizate în privința consumului. Deocamdată Android L a fost testat de foarte puțină lume în afara angajaților Google. Conform Ars Technica, testele de baterie au ieșit cu 2 ore în plus pe Android L comparat cu Android KitKat, folosind terminale Nexus 5.

ads

Alte funcții Andrpoid L

Sunt numeroase îmbunătățiri, Android L are o interfață complet nouă, cu design responsiv (se adaptează automat la mărimea ecranului). Pentru prima oară design-ul este complet refăcut, iar filosofia adoptată de Google („Material design”) a fost lăudată. În preview puteți experimenta câteva detalii legate de design.

Sistemul de notificări este îmbunătățit, se spune că au implementat funcții similare celor din noul iOS, ca un răspuns la decizia Apple de a copia funcții din Android în noua platformă. Sistemul de notificări a fost de asemenea lăudat, iar o aplicație care oferă acces la un sistem de notificări similare Android L este deja disponibilă în Google Play pentru utilizatorii KitKat.

Abia zilele trecute Google a făcut public, pentru dezvoltatorii de aplicații parteneri, o parte din codul sursă Android L, conform Cnet. Lansarea publică pentru următoarea versiune Android va fi la toamnă. Nu e foarte clar dacă va fi acompaniată de noi device-uri Nexus, aici informațiile sunt contradictorii.  Se zice că HTC va face prima tabletă din seria Android Silver, continuarea proiectului Nexus. De asemenea, se spune că Android L va permite procesoare și aplicații pe 64 de biți.