Google a lansat azi Android O în faza de testare beta, cu aceleași promisiuni pe care le auziți an de an. Mă scuzați că nu mai cred promisiunile Google. Versiunea de test a fost gata în martie, iar de atunci dezvoltatorii au lucrat cu noul sistem de operare.

Noul sistem de operare promite o viață a bateriei mai lungă, pentru că va restrânge aplicațiile care lucrează în background. Cei de la The Verge laudă o chestie care mie mi se pare aiurea, Android O va restricționa accesul la localizare pentru aplicațiile care rulează în background. Mă rog, cică e suficient să aibă un proces în foreground și primește informații de localizare. Dacă aplicația nu e în prim-plan nu va activa GPS-ul și va primi ca localizare doar ultimul punct în care te aflai. De aici eventuale probleme , rămâne de văzut în practică.

Android O promite să ruleze mai rapid și să pornească mai rapid decât versiunile anterioare. Notificările vor fi modificate astfel încât fiecare să fie semnalizată printr-o culoare asociată cu logo-ul aplicației de la care vine. De asemenea, Google aduce Picture-in-Picture pe lângă multi-tasking multi-window de care se tot discută de ani de zile, posibilitatea de a vedea un video și de a deschide și e-mailul sau altceva. Există pe câteva telefoane, dar începând de anul viitor va fi probabil pe toate terminalele.

Cred că în combinație cu Pixel 2, noul Android O va fi cu adevărat foarte tare. Pînă atunci însă, mai avem de așteptat câteva luni.

O altă veste bună de la Google se numește Treble, este un proiect ca va permite pe viitor realizarea de actualizări rapide pe terminalele Android, fără să depindă de producătorii de telefoane mobile și operatorii telecom. Noua versiune de actualizare rapidă va veni tot cu Android O și va permite Google să trimită actualizările direct pe telefoane. Problemele vor apărea când actualizările vor crea probleme utilizatorilor și aceștia vor ajunge la service deși nu au făcut nimic greșit. Atunci sunt curios cine își va asuma costul reparațiilor.