Android TV nu este o nouă platformă, ci o soluție dezvoltată pentru televizoare, în genul în care Android Wear este o versiune pentru accesorii. Proiectul a ieșit la iveală, exclusiv pe The Verge. Cum spuneam, mie mi se pare aiurea să strici o platformă deja existentă și pentru care ai aplicații deja făcute și să faci o variantă nișată pentru care trebuie făcute iar aplicații. Dar se pare că Android n-a prins pe televizoare, iar ceasurile și ochelarii au nevoie de versiuni diferite, așa că inginerii Google au făcut o nouă adaptare. Cine știe, poate asta merge. 

Android TV via The Verge
Android TV via The Verge

Eu cred că doar o platformă completă, cu tone de aplicații și jocuri, filme și conținut on demand, doar ceva realizat cap-coadă poate avea succes. Google TV a fost lansat cu speranțe mari și au fost făcute pariuri mari – Eric Schmidt spunea că majoritatea televizoarelor vândute în 2012 sau 2013 vor avea Google TV. A eșuat lamentabil.

Android TV

Google negociază acum cu toți marii producători de conținut și partenerii săi de pe Youtube să dezvolte aplicații Android TV pentru a lansa platforma cu acces la maximum de conținut. Ceea ce ar fi, să recunoaștem, o lovitură. Netflix a prims în SUA datorită raportului excelent între preț și accesul la conținut.

Android TV ar fi un fel de interfață pentru televizoare Smart TV, cu focus pe conținut digital. De fapt, probabil că principalul competitor și compania care a forțat Google să relanseze proiectul este Amazon, cu recent lansatul său proiect de conținut digital pe televizoare. Concurență va fi și cu Apple TV și cu probabil platforma Microsoft/ Xbox cu funcții similare.

De asemenea vor concura cu alte servicii online deja existente, cu set-top-box-urile smart oferite de operatorii de televiziune prin cablu și așa mai departe. O piață fragmentată și greu de cucerit.