După un val de atacuri fără precedent care vizează utilizatorii Gmail, cei de la Google a introdus un filtru de phishing și pentru aplicația de mail, în genul celui folosit la Chrome. Practic, la accesarea unui link periculos va apărea avertismentul că nu este un site ok, dar oamenii vor putea trece mai depate. M-am distrat că au nimerit tocmai un site .ro.

Phishing-ul este un fenomen ultra-cunoscut, respectiv pirații internetului imită site-ul unei bănci, al Paypal sau alt gen de conturi și te păcălesc să bagi neapărat username și parola ca să poți obține ce vrei. Evident, nu e site-ul băncii, ci un site de tipul www.ceva.xx/site-ul-bancii, o adresă care îi păcălește pe necunoscători, dar care e remarcată instant de orice user cu experiență. După ce bagi datele acolo sunt trimise direct către autori, care încearcă apoi să acceseze contul real și să trimită banii în contul lor. Evident, există o rată de succes, altfel s-ar lăsa de asta și s-ar duce la muncă.

Foarte mulți utilizatori sunt chiar iritați de filtrele anti-phising și dezactivează antivirusul ca să intre pe site-urile astea, că așa vor ei. Prostia se plătește. Noua funcție de protecție va fi extinsă ulterior și la celelalte aplicații pentru accesarea Gmail. Nu știm însă cât de repede.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!