Google a anunțat azi în versiune de test Family Link, o soluție de control parental direct în Android, pentru cei care vor să ferească copiii de pericolele de pe Internet. Deși este integrată în Android, seamănă foarte tare cu soluțiile de control parental realizate de companiile specializate.

Via: Techcrunch

Evident, părinții și copiii trebuie să folosească dispozitive cu Android și aplicația trebuie să fie instalată pe toate, cu setările corecte. Merge pe dispozitivele mai noi, de la Android 4.4 Kitkat încoace, dar copilul trebuie neapărat să aibă Android 6.1 sau 7, ceea ce va limita foarte tare opțiunile de utilizare. Din aplicație părinții controlează activitatea copiilor, pot seta diverse limite de utilizare pentru device, pot primi notificări și așa mai departe. Eu am testat o aplicație similară de la Eset.

Toată activitatea copilului după setarea aplicației este urmărită și veți putea vedea aproape în timp real atunci când accesează lucruri nepermise. Părinții pot controla inclusiv ce aplicații se pot instala și ce aplicații se pot utiliza pe device, chiar dacă sunt instalate. Când copilul vrea să instaleze ceva, apare o notificare la părinte care întreabă, vrei să instaleze sau nu, iar părintele poate decide. Se pot seta orele de acces și orele la care trebuie să meargă la culcare, iar căutarea Google Search este automat pe safe mode, ca să nu returneze site-uri nepotrivite. Ce să zic, mai știu unii care au încercat și a ieșit un scandal în familie soldat cu dezinstalarea sistemelor. Dar teoretic sună foarte bine.

Google Family link nu este la ora disponibilă pentru toată lumea, deocamdată doar unii selectați de companie vor putea testa soluția, pentru a îmbunătăți aplicația după ce este testată în condiții reale. Foarte multe aplicații de Parental Control pot fi ușor păcălite de copii, fie dezactivate cu totul, fie depășite prin instalarea de apk-uri sau alte soluții. Probabil vor încerca sistemul și din acest punct de vedere înainte să-l facă public.