iOS 9.3 este în faza de testare acum, iar pînă la lansarea oficială au fost detaliate câteva funcții noi. Specialiștii spun că este cea mai mare actualizare de la 9.0 încoace. Am notat posibilitatea de utilizare multi-user și faptul că seara, înainte de culcare, reduce lumina albastră a ecranului ca să nu îți dea peste cap somnul. Din păcate însă, iOS 9.3 nu trebuie instalat de cum apare, așteptați întâi să fie testat, să nu existe bug-urile obișnuite legate de autonomie sau de aplicații mai vechi care nu mai merg corect.

ios-9-3-banner-780x450

Noi funcții în iOS 9.3

Dacă nu aveți timp să citiți tot articolul sau vreți să aveți toate detaliile de la producător, puteți găsi direct pe site-ul Apple o prezentare a noului iOS 9.3. Eu am să redau mai jos, pe rând, câteva dintre noutățile interesante. Nu o să trec chiar prin toate funcțiile noi.

  • Night Shift este de departe cea mai interesantă funcție. Au fost zeci de studii care spun că lumina albastră de la ecrane are un impact negativ asupra somnului și, în timp, asupra sănătății utilizatorilor. Dacă la început vorbim despre oboseală și amețeală, problemele se agravează pe măsură ce trece timpul și continuați așa. Se lucrează din greu la monitoare, ecrane TV, tablete și telefoane al căror display să emită mai puțină lumină albastră. Ei bine, Apple a reușit prin Night Shift să schimbe modul de operare al ecranelor la iPad și iPhone, astfel încât lumina albastră să fie redusă la maxim.  Funcția se activează automat pe baza localizării și a orei locale, la apropierea orei de somn. Dacă funcționează corect și se vor vedea rezultate reale, cred că este cea mai bună veste pentru utilizatorii terminalelor Apple. Există aplicații similare pentru Mac, iar realizatorii aplicației au avut o soluție iOS, care însă a fost eliminată din iTunes de către Apple. Acum înțelegem și de ce au făcut asta.
  • Private notes. Cred că este pentru utilizatorii mai „paranoici”, care vor să ascundă anumite notițe, idei sau informații, iar aceste texte nu sunt afișate nimănui, doar autorului, după ce introduce amprenta. Cu passcode nu merge, dacă am înțeles corect.
  • Apple News. Am testat aplicația de știri, mi s-a părut că nu „învață” nimic din alegerile făcute de mine și împinge același conținut slab pe care eu nu-l urmăresc. De asemenea, nu mi-a plăcut faptul că am vrut să dau share la o știre interesantă, iar acest lucru nu este posibil, conținutul nefiind public, ci disponibil doar pentru utilizatori Apple. Zic acum că ar fi îmbunătățit metoda de selecție și permit vizualizarea știrilor în landscape.
  • Altele. Prezentarea vorbește și despre Health, unde au fost câteva îmbunătățiri, despre CarPlay, în fine au o listă de mașini compatibile cu tehnologia.

Se vorbea pe câteva bloguri despre multi-user mode, care ar fi o noutate pentru iOS (este ceva comun pe Windows de exemplu). Pur și simplu dai log-out și poate intra alt utilizator, cu setările lui speciale și acces la aplicațiile lui. Pentru companii, pentru mediul educațional și chiar pentru acasă este o idee excelentă. La fel, dacă ești la un prieten, poți intra pe iPad-ul lui cu contul tău. Apple a anunțat însă că este o funcție doar pentru mediul educațional și că deocamdată iOS 9.3 pentru restul utilizatorilor nu va include această funcție.

ads