Meerkat a fost prima aplicație construită pentru livestreaming și a avut succes, primind și investiții de zeci de milioane de dolari. Dar pentru că Twitter, Facebook și ceilalți au construit propriile soluții de livestreaming, aplicația a devenit rapid irelevantă.

meerkat-android

Am deschis știrea de la Vali, observasem discuțiile despre Meerkat, dar lecția e foarte bună pentru toți visătorii cu start-up-uri.

Meerkat reprezintă exact ceea ce dorește orice antreprenor care începe un start-up: o idee nouă, care să fie pe val, o realizare mai bună decât ceea ce exista pe piață, fani care să adopte soluția, succes în social media și în presă, finanțare… absolut tot.

Aplicația este dezvoltată de Life on Air, o companie care avea și anterior proiecte de video online. Dar ei lansează Meerkat la începutul lui 2015, prima aplicație construită pentru livestreaming. Are succes și adună o comunitate mare, dar fac prima greșeală: integrează o soluție de a da share la clipuri pe Twitter și se bazează mult pe traficul din Twitter, nu reușește să țină utilizatorii veniți. După care, cei de la Twitter iau decizia să taie accesul Meerkat și să construiască propria soluție de livestreaming. De fapt, Facebook, Youtube și ceilalți abia în 2016 adoptă serios soluții de livestreaming mobile.

Deși a primit finanțare de 12 milioane de dolari în 2015 Meerkat nu știe cum să se reinventeze și pierde teren treptat. Astăzi au închis de tot aplicația, au retras-o direct din Google Play și Itunes.

Sigur, Life on Air supraviețuiește și acum dezvoltă o nouă aplicație, care va permite videochat în grup, privat. Un fel de Hangouts, dar altfel. Asta pînă la următoarea tentativă.

Oare se salva Meerkat dacă ar fi continuat colaborarea cu Twitter? Este greu de zis acum, dar tind să cred că discuții au fost. Iar Twitter nu ar fi luat decizii radicale dacă nu ar fi fost un volum de trafic mare, care justifica o astfel de decizie. Plus probabil refuzul de a discuta un alt deal.