Prezentările de la WWDC 2014 nu au adus noutăți față de ceea ce scriam ieri. Apple a confirmat noul iOS 8, sistemul de operare modificat iar în continuarea schimbărilor introduse la iOS7 anul trecut. De asemenea, platforma software pentru laptopuri și desktop-uri, Mac OS X, are o versiune nouă care împrumută tot mai multe chestii de la iOS. Sunt ceva schimbări funcționale, mai mult focus pe serviciile cloud și așa mai departe.

iOS 8

iOS 8

Noua platformă mobilă, iOS 8, aduce o serie de noutăți de design, dar și ca funcționalitate și aplicații. Se spune că Apple a ținut cont de feedback-ul utilizatorilor după lansarea iOS7. Concret, nu știm cum, doar că și design-ul și aplicația Maps au fost îmbunătățite.

Notification Center este modificat față de iOS 7. Deja din meniul de alerte poți selecta să răspunzi la un mesaj, similar OS X Mavericks. Există un shortcut pentru contactele cu care comunici foarte des, activat printr-un dubluclick în zona de alerte.

ads

Există o nouă tastatură pentru mesaje, QuickType. Ei zic că au îmbunătățit sistemul de predicție pentru textul introdus, astfel va ține cont de persoana cu care vorbești și de cuvintele cel mai des folosite în mesajele cu respectiva persoană.

Apple a prezentat conceptul de Continuity – un sistem care permite să muți rapid un task de pe laptop pe tabletă sau chiar pe smartphone. De exemplu atunci când lucrezi la un document sau la un email poți lucra și pe telefon și apoi pe tabletă sau laptop fără să trimiți tu textul dintr-o parte în alta. Poți trece chiar și apeluri telefonice de pe un device pe altul, conform TechCrunch.

Cea mai folosită aplicație din iOS, partea de mesagerie, are parte și ea de noutăți. Știe să grupeze discuțiile și șie să adauge sau să șteargă contacte din discuția de grup și știe să ignore doar anumite persoane. De-acum se pot trimite mesaje audio sau chiar mesaje video, iar Apple a introdus o funcție care concurează Snapchat – se pot face mesaje care se autodistrug…

OS X 10.10

Noul sistem de operare pentru computere are și el parte de noutăți. La reuniunea WWDC de anul acesta participă cam 5.000 de dezvoltatori din 69 de țări. Sistemul de operare va îmbina elemente de la iOS – design mai colorat, meniuri transparente și widgeturi. Utilizatorii vor avea integrată aplicație pentru apeluri și SMS-uri exact ca pe telefon, evident prin conectarea la iPhone, nu printr-un SIM separat. Cum spuneam orice lucru de pe laptop sau desktop poate de-acum să fie transferat rapid pe un telefon sau pe tabletă. Transferul de fișiere se va face prin iCloud Drive, o soluție similară cu Dropbox sau Google Drive.

Alte noutăți

Reuniunea WWDC a confirmat un fapt: goana Apple după dezvoltatori software arată că este tot mai acerbă competiția și că Google cu al său Android este tot mai aproape de nivelul iOS/iTunes. Ba din contră, multă lume zice despre iOS că începe să semene cu Android.

Apple a renunțat la Google ca motor de căutare favorit, un alt semn că se ascute conflictul cu gigantul internetului. Terminalele Apple (se pare că deocamdată doar Mac-uri, în Spotlight, deși sursa spunea altceva) vor avea presetat Bing – o decizie pe care Apple iar o ia în detrimentrul utilizatorilor săi, doar de dragul competiției. Culmea, Apple să aleagă Bing ! De asemenea, pentru prima oară Safari va oferi ca opțiune de căutare Duck Duck Go – un start-up pe zona de căutare care devine tot mai popular, oferind un serviciu „care nu spionează utilizatorul”.
De departe cele mai multe noutăți sunt legate de iOS 8. Nu știm însă cât de rapid și cât de stabil va fi. Să vedem și lista terminalelor compatibile:

iPhone 4S, iPhone 5, 5C, 5S, iPod Touch 5th gen, iPad 2, iPad Retina Display, iPad Air, iPad Mini, iPad Mini Retina Display. Au renunțat la iPhone 4, care nu va mai primi această actualizare. Via