Nokia şi Microsoft au anunţat astăzi semnarea unui acord definitiv privind parteneriatul care va da naştere unui nou ecosistem mobil global, prin utilizarea activelor complementare ale celor două companii. Semnat înainte de data estimată, acordul definitiv este în concordanţă cu anunţul comun al companiilor din 11 februarie.

Telefoane Nokia WP7

Nokia şi Microsoft au mai anunţat un progres semnificativ în dezvoltarea primelor produse Nokia ce încorporează sistemul Windows Phone. Cu sute de angajaţi implicaţi deja în eforturile comune pe partea de inginerie, companiile colaborează pentru realizarea unui portofoliu de noi terminale Nokia. Nokia a început, de asemenea, să porteze aplicaţii şi servicii cheie care vor opera pe Windows Phone şi s-au demarat iniţiative comune de cooptare a unor dezvoltatori de aplicaţii terţi.

Alte detalii:
– Nokia va livra servicii de cartografie, navigaţie şi anumite servicii bazate pe locaţie către ecosistemul Windows Phone. Nokia îşi va aduce aportul la acest ecosistem, contribuind şi cu expertiza sa în tehnologie foto, design hardware şi suport lingvistic şi impulsionând dezvoltarea platformei Windows Phone.
– Microsoft va oferi servicii de căutare Bing pe terminalele Nokia şi va contribui în domenii precum productivitate, publicitate, jocuri, social media şi o varietate de alte servicii. Combinaţia dintre navigaţie, publicitate şi funcţii de căutare va permite o monetizare sporită a serviciilor de navigaţie Nokia şi forme complet diferite de venituri din publicitate.
– Iniţiative comune de cooptare a dezvoltatorilor pentru a sprijini crearea de aplicaţii noi, globale şi locale, inclusiv înregistrare gratuită pentru toţi dezvoltatorii Nokia care creează aplicaţii pentru Windows Phone.
– Lansarea unui nou magazin global de aplicaţii marca Nokia, care valorifică infrastructura Windows Marketplace. Dezvoltatorii vor putea publica şi distribui aplicaţii printr-un singur portal către sute de milioane de consumatori care utilizează terminale Windows Phone, Symbian şi S40.
– Nokia va contribui cu expertiza sa în facturarea la operator, pentru ca participanţii în noul ecosistem Windows Phone să poată beneficia de acordurile Nokia cu 112 operatori din 36 de pieţe.

2. Nokia va plăti către Microsoft taxe de redevenţă pentru utilizarea platformei Windows Phone, începând de la livrarea primelor produse Nokia cu sistem Windows Phone. Aceste plăţi sunt competitive şi reflectă volumele mari de terminale pe care Nokia estimează că le va livra, precum şi o varietate de alte consideraţii legate de activităţile în domeniul ingineriei, în care ambele companii sunt implicate. Llivrarea de către Microsoft către Nokia a platformei Windows Phone va permite Nokia să îşi reducă semnificativ cheltuielile operaţionale.

3. Ca recunoaştere a naturii unice a acordului dintre Nokia şi Microsoft, precum şi a contribuţiilor oferite de Nokia, Nokia va încasa plăţi de ordinul miliardelor de dolari. 

4. Un acord ce recunoaşte valoarea proprietăţii intelectuale şi stabileşte mecanisme pentru transferul de drepturi intelectuale, Nokia va încasa plăţi substanţiale potrivit termenilor acordului.

În urma semnării acordului definitiv, ambele companii vor demara discuţii cu operatori, dezvoltatori şi alţi parteneri pentru a ajuta industria să înţeleagă beneficiile oferite de noul ecosistem.