Toată lumea este de acord că firmele chinezești au cam copiat toate produsele occidentale și apoi le-au produs în fabricile lor la prețuri mult mai mici. Astfel chinezii au reușit să devină o „fabrică globală”, să distrugă orice competiție și să crească economia internă timp de zeci de ani. Însă acuzațiile americane contra Huawei sunt mai grave decât atât.
Nu este primul caz în care Statele Unite încearcă să elimine competiția folosind astfel de acuzații, au făcut-o cu Kaspersky, au făcut-o anul trecut cu ZTE. De-a lungul timpului și Foxconn, care producea telefoanele Apple, a fost acuzat că le-a furat tehnologia americanilor, apoi Samsung a fost acuzat că a copiat iPhone și tot așa. Să nu uităm prin ce scheme vindea Microsoft licențe către statul român. Însă cazul de acum privind Huawei este complex și extrem de grav. Eu personal cred că lumea nu a scris despre subiect așteptând dovezi sau un comentariu oficial, nu pentru că toată media profită din colaborarea cu Huawei. Dar hai să vedem pe scurt – care sunt acuzațiile, ce au răspuns oficialii și ce se va întâmpla pe viitor.
Acuzații grave contra Huawei
Anul trecut, imediat ce s-a anunțat că Huawei a depășit Apple ca număr de telefoane vândute, devenind numărul doi mondial, au început și acuzațiile la adresa companiei chineze. S-a spus inițial că Huawei are pe telefoane și pe echipamentele de rețea softuri speciale prin care serviciile secrete chineze pot accesa informații personale sau secrete. Acest lucru este fix în linie cu faptul că serviciile americane au cerut Apple soluții pentru a accesa terminalele iPhone fără voia utilizatorilor, iar dosarele Wikileaks arată că serviciile americane erau conectate la tot ce înseamnă comunicații electronice ale cetățenilor și ale companiilor. Putem presupune pe aceeași bază că și rușii fac asta, că și statele europene fac asta, prin urmare și la noi este la fel. Atunci de unde acuzațiile contra Huawei?
A doua știre care a trecut oarecum neobservată a fost cea privind arestarea directorului financiar Huawei în Canada. S-a deschis chiar un conflict diplomatic Canada / China, pentru că autoritățile canadiene au arestat-o pe Meng Wanzhou doar pentru că exista un mandat american. Iar aici cazul este la fel de irelevant pentru noi. Huawei ar fi vândut tehnologie în Iran și a cam ascuns asta fiindcă americanii nu vor să permită comerțul cu această țară și i-au impus sancțiuni. Este discutabil și probabil orice companie ar fi ocolit sancțiunile dacă avea ocazia să facă afaceri profitabile. Afacerile din Iran erau printr-o subsidiară, Skycom, iar Huawei spune că nu avea idee ce tranzacții făceau ăia – un lucru discutabil.
Acuzațiile ieșite la iveală zilele trecute merg încă și mai departe. Huawei este acuzat că își premia angajații pentru furt intelectual și punea presiune pe ei să fure secrete tehnologice. Deci, pe de o parte, cei care furau secrete de la parteneri sau rivali, primeau prime importante. Pe de altă parte, toți angajații erau presați să fure, nu puteai rămâne echidistant.
Secretele obținute erau transmise către companie prin servere speciale critpate, deci asta indică faptul că spionajul economic devenise activitatea de bază a Huawei. Informațiile legate de aceste practici provin de la un caz special, proiectul T-Mobile de a lansa un robot Tappy.
Între 2012 și 2014, angajați ai T-Mobile USA au lucrat la acest proiect foarte secret pentru a realiza un robot care să testeze telefoanele mobile. Practic este vorba de o mână automatizată, care ține telefonul și apasă pe ecran „ca un om”. Pentru a vedea cât de fiabile sunt produsele și ce probleme vor avea clienții ulterior. Iar Huawei ar fi vrut să fure invenția sau chiar au reușit. T-Mobile a început să permită partenerilor să vadă sistemul de testare, dar toți semnau documente că nu vor reproduce tehnologia.
Compania chineză lucra la propriul sistem, xDeviceRobot, iar telefoanele Huawei nu prea ieșeau bine în testele Tappy, așa că s-au decis că e mai simplu să copieze robotul. Conform acuzațiilor, responsabilii din China au trimis angajaților din SUA un set de întrebări privind aparatura T-Mobile, incluzând specificațiile tehnice ale pieselor, presând angajații americani să obțină poze detaliate din unghiuri multiple și detalii tehnice secrete ale mașinii. T-Mobile nu permitea fotografierea robotului, dar un angajat Huawei care a primit dreptul de a vizita robotul a făcut fotografii multiple, care au fost trimise în China. Ele nu lămureau toate detaliile, așa că el a fost trimis înapoi.
Angajații americani ai Huawei au explicat de mai multe ori că T-Mobile nu vrea să ofere mai multe detalii și sunt extrem de deranjați de situație, dar compania din China a continuat presiunile. Un angajat din China a venit special să vadă robotul, a fost prins de două ori în camera unde nu avea acces. Sună exact ca un scenariu de film de spionaj ieftin.
Huawei a spus ulterior oficial că angajații implicați în acest caz au acționat de capul lor și nu la indicațiile companiei. În urma procesului, T-Mobile a câștigat daune de 4.8 milioane de dolari. Însă sunt mai multe companii americane care acuză Huawei că le-a furat tehnologiile, printre care Cisco și Motorola. Iar dovezile adunate, inclusiv mesajele e-mail, cam dovedesc că metoda de lucru era similară și în alte cazuri.
Procesul va continua, Departamentul de Justiție are 23 de capete de acuzare contra Huawei și o să vedem ce secrete mai ies la iveală pe parcurs.
Ce spun oficialii chinezi
Oficialii Huawei au declarat conform presei americane că „neagă acuzaiile privind încălcarea legilor din SUA sau încălcarea sancțiunilor impuse Iranului”. De asemenea, compania a amintit că situația cu T-Mobile s-a rezolvat printr-un proces, încheiat cu o înțelegere amiabilă cu T-Mobile. Că angajații erau de vină și așa mai departe.
De asemenea, au zis că au încercat să discute situația creată cu directorul financiar, dar că autoritățile americane refuză să discute pe tema asta. Este adevărat, Donald Trump este cel care a început războiul comercial cu China. El a înțeles cum au reușit chinezii să submineze producătorii americani și a decis să singura soluție ar fi o taxă suplimentară pentru produsele Made in China.
Acest lucru ar duce doar la o scumpire relativă pentru produsele chinezești, dar încasări mari la bugetul federal, pentru că tot produsele chinezești vor fi cele mai ieftine și tot ele se vor vinde bine. Iar o următoare rundă de negocieri US – China urmează să aibă loc în curând, deocamdată nu au un acord.
Iar oficialii de la Beijing au ținut să amintească asta și au spus că Huawei este o țintă doar ca parte a războiului comercial. Guvernul chinez a cerut americanilor să oprească această „cruciadă” contra firmelor din China. Și au subliniat de câteva ori că Statele Unite au făcut o alegere greșită să procedeze așa.
Ce se va întâmpla cu Huawei?
Huawei a devenit cel mai mare furnizor global de tehnologie pentru rețelele mobile și al doilea mare producător de telefoane mobile. Se apropie de 100 de miliarde de dolari pe an și sunt slabe șansele să dispară datorită scandalului din SUA. La discuția privind terminalele mobile, deseori am întâlnit opinia că „pot să mă spioneze cât vor, nu au ce secrete să-mi fure”.
Problema pe care o va avea Huawei este legată de 5G. După cum știți, suntem în tranziție de la 4G spre tehnologia de următoare generație, 5G, care va aduce nu doar beneficii de viteză (download + upload), ci și posibități de a avea servicii mai bune, conexiuni IoT (Internet of Things), automatizări complexe, trafic gestionat inteligent și multe altele. Este o revoluție tehnologică mai amplă decât simpla trecere de la 3G la 4G de exemplu.
Iar americanii au avertizat clar că echipamentele 5G Huawei nu sunt sigure, fiind practic deschise spionajului de la Beijing. Dar nu numai în declarații publice, ci au trimis mesaje ferme aliaților NATO să evite echipamentele de acest gen.
Acest lucru ar trebui să afecteze inclusiv industria telecom de la noi, iar probabil se vor face recomandări către operatori să evite echipamentele. Punând cap la cap toate elementele, Huawei ar putea pierde afaceri de miliarde și deja există semne că va pierde. Vodafone a anunțat că va reduce investițiile în echipamente Huawei, dar NU că va renunța cum a scris toată presa. Citatul exact este așa:
„We are predominately using Huawei in radio. We are continuing to use them in radio for 5G. However, in the core, we have put them on pause„.
Tocnmai pentru că echipamentele Huawei sunt ieftine și bune, iar teoretic operatorul poate vedea orice activitate suspectă dacă ar exista. Însă dacă nucleul rețelei este realizat tot de Huawei, atunci ar putea avea probleme.
Mai mult context
Pentru a înțelege și mai mult contextul, trebuie reamintită și situația generală a companiei chineze. Este o companie fondată în 1987 de Ren Zhengfei, fost militar. Este o companie privată, dar sediul său principal rămâne în China. Recent, Partidul Comunist Chinez a adoptat o rezoluție prin care spune că nu doar cetățenii, ci și persoanele juridice sunt obligate să ajute la îndeplinirea țelurilor Partidului. Acest lucru a fost văzut automat de către occidentali ca o implicare tot mai mare în afacerile companiilor. Întâi asupra celor chineze, dar și în afaceri ale companiilor străine prezente în China.
Huawei însă se confruntă cu astfel de critici de ani de zile și deocamdată nu a avut probleme, crescând constant de la an la an. Conform CNN, afacerile Huawei vor continua să crească și anul viitor va deveni lider mondial după numărul de terminale vândute. Compania are parteneri foarte fideli și stabili în zona telecom și probabil va utiliza prețul ca metodă de a convinge în continuare operatorii să folosească tehnologiile sale.