Airbnb a obținut o investiție de 1 miliard de dolari la o evaluare de circa 31 de miliarde, conform unor documente depuse la autoritățile americane. Compania a devenit profitabilă anul trecut și are un target optimist pentru 2017.
Credit foto: © Soliman | Dreamstime.com – Airbnb app
Lansat în 2008, serviciul de găzduire în regim privat a primit pînă acum imvestiții de 3 miliarde de dolari, iar specialiștii spun că este al doilea start-up ca valoare după Uber. Criticii acuză însă că este la fel de ilegale ca și Airbnb, acționează pe o piață reglementată, dar fără să respecte legile în vigoare, fiind practic o concurență neloială pentru firmele din tursim, de tipul hostel sau hoteluri mai accesibile. Recent, un grup de hoteluri a acuzat Airbnb că este de fapt un lanț hotelier mascat, care nu vrea să respecte regulile pieței. Dar aceste acuzații nu au oprit pînă acum nici Uber, nici Airbnb.
Având bani puși deoparte, Airbnb nu va apela la metoda tradițională a companiilor tech, respectiv listarea pe Bursă. Documentele nu spun exact cine sunt investitorii și care sunt planurile de investiții ale companiei. Oficial, Airbnb a refuzat să comenteze această informație.
Aibnb oferă acum acces la 3 milioane de spații de cazare, de la camere în casă cu proprietarul, pînă la vile și proprietăți mari. Serviciul este activ în 190 de țări și nu s-a lovit de problemele pe care le are Uber. Pe de altă parte, îți cam asumi responsabilitatea dacă alegi să dormi la cineva străin în casă, mai ales dacă proprietarul stă tot acolo. Dar prețul foarte bun îi face pe oameni să aleagă această variantă. Nu e clar nici dacă cei care își închiriază casele pe termen scurt plătesc taxe pentru asta, deci toată lumea e fericită.
Din câte știu, Airbnb este suspendat în câteva orașe, printre care Berlin. Dar în restul de 190 de țări, afacerea merge mai departe. Întrebarea este: ce ar mai putea face Airbnb pentru a crește mai mult de atât?