Cine spune că dacă ești cea mai mare companie din lume nu poți face economii? Apple renunță la soluțiile de virtualizare VMWare, pentru care plătea câteva milioane de dolari pe an, pentru a trece la alternativa gratuită KVM. Dacă zvonurile sunt reale, Apple va economisi 20 de milioane de dolari, dar va trebui să angajeze specialiști în soluția KVM.

appledata-center-4

Apple folosea VMware ESXi pentru a gestiona data centerele prin care furnizează aplicațiile și conținutul digital disponibil în iTunes. Virtualizarea permite o utilizare mai eficientă a serverelor disponibile. Inițial se știa că vor prelungi contractul cu VMware încă patru ani, dar se pare că nu au ajuns la un acord. Apple ar putea folosi alternativa open source KVM, conform informațiilor obținute de CRN.

KVM este o soluție de virtualizare care poate fi implementantă gratuit. Apple folosește și alte soluții open source, de exemplu pentru serverele Siri folosește platforma open source Apache Mesos. De asemenea, Apple a anunțat anul acesta că va face limbajul de programare pentru aplicații Swift open-source. Așa că se pare că au ales să meargă în zona asta.

Companiile pot face economii folosind aplicații open source în loc de cele dezvoltate proprietar, cu licență. Pe de altă parte însă, trebuie să angajeze specialiști și pot avea mari bătăi de cap datorită unor probleme tehnice, mai ales când apar erori neobișnuite.