Jawbone și Fitbit sunt două dintre cele mai cunoscute și mai puternice branduri din domeniul gadgeturilor smart. Dacă Jawbone au existat din vremea headset-urilor Bluetooth pentru telefoane mobile, Fitbit a fost un start-up, lansat în 2007, care a crescut ajungând cel mai mare producător de brățări smart.

Fitbit-vs-Nike-Fuelband-vs-Jawbone-UP

Anul trecut însă, Jawbone a deschis un proces contra Fitbit.
Compania susține că Fitbit a preluat o serie de angajați ai săi, care au plecat din companie împreună cu „secretele” de producție. Acum au adus noi dovezi, că această racolare a continuat anul trecut, alți specialiști plecând cu tot  cu informațiile sensibile Jawbone. Mai mult, compania zice că produsele Fitbit nu aveau aceste funcții înainte de racolarea angajaților Jawbone, iar apoi au devenit mai bune. Spionaj industrial, can-can, tot tacâmul.

Anul trecut, Fitbit s-a lista pe bursă pentru a avea acces la finanțare. Chiar înainte de listare, Jawbone a deschis un proces în care spune că produsele Fitbit încalcă o serie de patente tehnologice deținute de companie. Cu alte cuvinte, Fitbit nu doar că i-a angajat specialiștii, dar chiar au folosit tehnologiile preluate din laboratoarele Jawbone.

ads

Buuun. Fitbit zice că nici vorbă să folosească alte tehnologii, că are 200 de patente tehnologice pentru produsele sale și că a folosit doar tehnologiile sale. Că a angajat oameni cu experiență pentru a face produse mai bune. Ba chiar a cerut blocarea vânzărilor Jawbone pentru că încalcă patentele lor. Evident, deocamdată nu există nicio rezolvare a problemei, iar ambele companii continuă să declare peste tot că sunt „victima”.

Judecătorul a ordonat angajaților Fitbit să predea datele sensibile ale Jawbone pe care le-au luat cu ei. Din câte înțeleg, nu s-a predat nimic, ei spunând că nu au acces la nicio tehnologie. Ei zic că au returnat toate datele înainte de a pleca de la Jawbone. Așa că povestea continuă.

Totul pleacă de fapt de la vânzările de dispozitive smart, unde Fitbit domină topurile, iar Jawbone este la rubrica „și alții”. Unii ar putea crede că e un proces răuvoitor, dar pe de altă parte este foarte posibil ca preluarea unor angajați să fie cu intenție.