Am stat de vorbă astăzi cu Aongus Hegarty, președitele Dell EMC pe regiunea EMEA. Oficialul este impresionat de creșterea economică din Europa de Est și spune că asta se vede în activitățile diviziei locale. La ora actuală Dell angajează 100 de oameni, specialiști IT pentru biroul din București.
De asemenea, compania a prezentat un studiu de business privind viitorul tehnologiei.


Angajări la București

Economia crește susținut în regiunea est-europeană, aceeași situație este în Ungaria sau Polonia, spune oficialul Dell. Această creștere este reflectată în rezultatele Dell EMC în această regiune. De-asta este nevoie de oameni noi. Dell EMC angajează încă 100 de specialiști în București. Lupta pe piață locală este pe atragerea talentelor și reținerea lor în echipă. Dell reușește să facă asta, iar expertiza lor este oferită clienților. Tehnologia este cheia pentru a oferi flexibilitate și soluții mobile adaptate pentru tineri.

Compania oferă soluții de digitalizare pentru companii, care ajută la creșterea afacerilor. Dell Financiar Services, soluțiile sunt adaptate la economia bazată pe consum, care nu necesită investiții masive la început. Combina software și hardware pentru a oferi soluții convergente. De asemenea, compania oferă focus pe securitate IT la toate nivelele, de la device-uri și aplicații, până la soluții business de securitate pentru clienți.

Big data și analiza datelor vor transforma modul în care funcționează economia. Viitorul va implica automat automatizări și IA, roboti și IoT. Companiile vor soluții tehnologie tot mai extinse. Însă au nevoie de parteneri care înțeleg cum funcționează afacerile și cum pot fi susținute pentru a crește cu ajutorul tehnologiei.

Studiul Dell

Pe măsură ce intrăm în următoarea eră a parteneriatelor om-mașină, managerii sunt la fel ca și oamenii obișnuiți, dezbinați în privința viitorului, conform rezultatelor studiului global al Dell Technologies. Jumătate dintre cei 3.800 de lideri de afaceri globale intervievați spun că sistemele automatizate le vor asigura mai mult timp liber, în timp ce cealaltă jumătate susține contrariul. În mod similar, 42% consideră că satisfacția la locul de muncă va fi mai mare în viitor datorită delegării anumitor sarcini către mașini, în timp ce 58% nu sunt de acord.

Studiul cantitativ a fost realizat de Vanson Bourne în urma publicării materialului Dell Technologies intitulat “Realizing 2030: The Next Era of Human-Machine Partnerships”. În acest document se menționa că, până în anul 2030, tehnologiile emergente vor genera parteneriate om-maşină mai extinse şi mai profunde ca oricând, ajutându-ne pe noi, oamenii, să ne depăşim limitele. Liderii de afaceri sunt de acord: 82% dintre respondenţi se aşteaptă ca fiinţele umane şi maşinile să lucreze sub formă de echipe integrate în cadrul organizaţiilor în următorii cinci ani.

În același timp, liderii au, însă, păreri împărțite dacă viitorul reprezintă o oportunitate sau o amenințare și se întreabă dacă e într-adevăr nevoie de luarea de măsuri pentru a minimiza astfel de riscuri1:
– 48% spun că intensificarea dependenţei noastre de tehnologie va duce la creşterea pierderilor înregistrate în eventualitatea unui atac cibernetic; 52% nu sunt îngrijorați de acest aspect
– 50% dintre lideri consideră că e nevoie de protocoale clare pentru eventualitatea eșecului mașinilor autonome; cealaltă jumătate se abţine
– 45% susțin nevoia unei capacități a computerelor de a putea discerne între comenzile bune şi cele proaste; 55% nu consideră necesar acest aspect.

Principalele bariere identificate în calea transformării digitale până în 2030 şi dincolo de acest orizont:
1. Lipsa unei viziuni și a unei strategii digitale: 61%
2. Lipsa unei forțe de muncă pregătite: 61%
3. Constrângeri tehnologice: 51%
4. Constrângeri financiare şi de timp: 37%
5. Legislație şi reglementări: 20%.