Europenii acuză Google de monopol și blocarea competiției pentru că ar fi promovat Android în detrimentrul concurenților. Încă nu pot să treacă peste falimentul Nokia și eșecul Microsoft de a impune un alt OS mobil, chestii datorate exclusiv Nokia și Microsoft, nu Google.

Nexus-5-Android-5.1.1-vs-Nexus-6-Android-M

Comisarul european pentru libera concurență, Margrethe Vestager, a acuzat oficial Google de practici ilegale în legătură cu producătorii de telefoane și operatorii telecom. Acum Google trebuie să răspundă oficial dacă așa a fost sau nu, iar cererea europenilor este ca Google să înceteze aceste practici împotriva competiției. Oficialul nu a adus nicio dovadă concretă la această acuzație. Este foarte posibil ca Google să primească o amendă pe tema asta.

Google ar fi monopol nu doar pe căutare online, unde s-au luat deja diverse măsuri la nivel european, dar și pe sisteme de operare mobile – Android, deși iOS este foarte puternic și fac pariu că europenii lucrează la Bruxelles pe iPad-uri. De asemenea, Google ar fi monopol ca magazin de aplicații Android, Google Play având o cotă de 90%. Iarăși, o chestie strict de interpretare.

Europenii spun că Google abuzează că pune producătorii de telefoane să instaleze Google Search și Chrome pe telefoanele cu Android :-)))

De asemenea, pentru că nu permite deblocarea Android, ceea ce ar fi o posibilă veste bună pentru utilizatorii pasionații de versiunile neoficiale.

Au apărut și zvonuri că Google ar fi oferit bani producătorilor de terminale ca să isntaleze Google Search. Eu cred că nu au înțeles despre ce vorbim aici și de ce alege lumea Android, de ce folosește lumea Google și așa mai departe.