Comisia Europeană vrea să introducă noi taxe pentru giganții online, pentru că se consideră că Amazon, Facebook sau Google nu plătesc la fel de multe taxe precum companiile cu prezență fizică mai importantă. Proiectul obținut de Reuters va fi discutat pe 29 septembrie.

Mai multe state europene unde giganții web au prezență fizică, precum Irlanda sau Luxemburg, se opun acestei noi taxe. Ei presupun că firmele mari americane în special vor părăsi complet Europa dacă se cresc taxele. Documentul european spune că firmele mari, retaileri sau operatori de mari afaceri, plătesc în Europa taxe de circa 23%, în timp ce giganții web nu plătesc mai mult de 10%. Probabil noua taxă va încerca să echilibreze lucrurile din punctul lor de vedere.

Europenii au calculat că firmele online care vând direct către consumatori plătesc circa 8.9% taxe în Europa. Cei de la Comisia Europeană au calculat că ar fi trebuit să încaseze de la Google și Facebook circa 5 miliarde de euro în ultimii ani, dar sistemul de operare prin Irlanda permite companiilor să raporteze încasările acolo și să plătească impozite mai mici astfel.

Comisia Europeană are un diferend pe tema taxelor și cu Apple, pe care o acuză că a trecut banii prin Irlanda pe aceeași metodă. Irlandezii spun evident că UE se înșeală. Europenii mai spun că un nivel de taxe echitabil asigură o concurență egală între companii, că altfel unele sunt avantajate inutil.

Documentul care propune noua taxă pe firmele online va fi discutat pe 29 septembrie. Analiștii spun că va fi forțat un acord care va fi semnat înainte de luna decembrie. Una dintre idei ar fi interesantă pentru toată lumea – marile firme să plătească în fiecare țară unde activează taxe pe sumele încasate, cum ar fi normal. Asta ne-ar avantaja și pe noi, unde banii din publicitatea online se duc masiv spre Google și Facebook. Dar care nu plătesc taxe în România.

Propunerea este realizată de Franța, care are o bătălie de durată cu firmele online americane, iar acum au susținerea a alte 10 state membre. Să vedem dacă trece de toate 28.