Germania ar putea permite Huawei să furnizeze echipamente 5G doar dacă Telekom va fi susținut să intre pe piața din China, spune un ziar german, citând surse europene. Nu știu dacă este o publicație serioasă sau un tabloid economic gen Capital, dar ideea nu pare deloc exagerată. Adică nemții încearcă să obțină câte ceva la schimb. Dacă vă întrebați de ce Angela Merkel nu are o atitudine mai prietenoasă față de SUA, să ne reamintim acest scandal.

Deocamdată Deutsche Telekom este prezent pe piața chineză doar prin divizia de servicii IT T-Systems. Compania oferă mai ales sevicii de tip data center și cloud computing pentru companiile chineze, nu altfel de servicii. Nu este clară forma în care vor să intre pe piața chineză, cel mai plauzibil fiind să facă achiziția vreunui competitor local, altfel ar fi mult prea complicat.

“Vrem să sprijinim Deutsche Telekom să intre pe piața din China”, ar fi declarat cancelarul german la o întâlnire cu oficialii chinezi. Discuția ar fi fost auzită de alți oficiali europeni care cred că ea a propus un adevărat târg oficialilor chinezi. Europenii cred că Germania va permite Huawei să furnizeze echipamente 5G în schimbul intrării DT pe piața din China cu servicii telecom.

Mai mult, publicația crede că oficialii chinezi au oferit Germaniei un angajament în opt puncte care ar trebui să asigure că nu vor folosi echipamentele 5G pentru spionaj.

Contactați de revista germană, oficialii Deutsche Telekom au negat orice interes privind China. Ei spun că focusul companiei rămâne pe piața europeană și cea americană. Însă e de notat și faptul că ei colaborează cu Huawei în special pe serviciile de cloud.

Publicația germană spune că a aflat despre aceste planuri după ce ai mulți oficiali de la Bruxelles ar fi criticat poziția Germaniei. Ei ar vrea ca UE să ia poziție clară contra Huawei, la fel cum a făcut Marea Britanie. Există și zvonul conform căruia agenția de securitate germană va înăspri regulile tocmai pentru a restricționa ulterior accesul Huawei. Dar deocamdată nu avem nicio poziție oficială pe tema asta.

Recent, Bloomberg și alte publicații mari au scris că Germania nu va interzice Huawei. Politicieni germani, printre care Angela Merkel și ministrul lor pe telecom au respins de asemenea ideea interzicerii vreunui vendor.