HTC negociază cu Google vânzarea completă a companiei sau un posibil parteneriat strategic, care să scoată din impas compania. Știrea nu e clară, informațiile apar pe surse, iar prima oară am citit despre asta pe Mobilissimo. Desigur, poate fi și un zvon pentru trafic, să vă zic de ar fi credibilă și de ce ar putea fi totuși falsă.
Credit foto: © Pressureua | Dreamstime
Știrea este plauzibilă pentru că HTC este într-o situație dificilă. Vânzările relativ bune de la început de an cu HTC U Play și HTC U Ultra au culminat cu lansarea noului HTC U11. Deși este un telefon bun și a avut parte de review-uri pozitive, nu prea s-a vândut. Lumea vroia S8 sau Huawei P10 sau alte modele și nu s-a uitat nimeni cu atenție la U11. Vânzările HTC au scăzut mult, chiar dacă proprietarii săi sunt miliardari, nu cred că vor ține compania mult pe pierdere. De fapt, sunt ani de când sunt pe scădere și pe pierdere. Au refuzat preluarea de către Asus, au ținut-o pe a lor pînă când nu au mai putut.
Singurul proiect clar și eficient al HTC este Google Pixel, telefonul Google cu Android curat, care ar trebui să continue seria Nexus, la care HTC au fost de asemenea parteneri. Deci preluarea are sens doar așa, că Google ar vrea să controleze și mai tare Pixel, deci să îl producă in-house. Dar să nu uităm niște lucruri, să trecem la partea a doua, de ce nu ar fi plauzibilă știrea.
Întâi, cum spuneam, HTC a refuzat să vândă către Asus când aveau valoare și ar fi câștigat mulți bani. Iar Asus vrea să devină competitor serios pe telefoane, de aici și terminalele Zenfone, foarte bune. Deci proprietarii HTC nu prea vor să vândă.
Apoi, Google a avut divizie hardware. Să nu uităm că Google avea Motorola, doar că nu au putut face niciun proiect concret, pentru că cei de la Google aveau niște idei și cei de la Motorola alte idei și nu s-au putut pune de acord. Deci o cooperare similară este greu de văzut acum. Google pînă la urmă a vândut Motorola către Lenovo și și-a văzut de treabă.
Google n-are nevoie de bătăi de cap cu zona hardware, unde nu sunt experți. Ei câștigă din software, din aplicații, din reclame, cred că este suficient. Hardware presupune investiții în fabrici, în ingineri, în prototipuri, iar atâția parteneri sunt dispuși să o facă pentru ei.
Google ar putea salva HTC ca un partener istoric, printr-o investiție strategică. Aia, da, s-ar putea să le dea un nou termen să schimbe drumul descendent, iar oamenii puși în fața închiderii companiei să fie motivați să aducă ceva cu adevărat nou. Greu de crezut, dar se poate. Apple era aproape în faliment când a obținut o investiție nesperată de la Microsoft. Și mai sunt și alte exemple.
Abia aștept să se clarifice zvonul, revin cu detalii.