Inteligența artificială acaparează încet-încet aproape orice domeniu și se pare că, indiferent dacă ne place sau nu, acesta este viitorul omenirii. E bine sau rău? Probabil că adevărul este undeva la mijloc, ca în orice alt aspect al vieții noastre, scrie Risco.ro.
Pe de o parte, inteligența artificială deține un potențial enorm de a ne transforma viața în bine, dar poate avea și o enormă putere negativă dacă este folosită în scopuri mai puțin etice și morale. Indiscutabil, până acum inteligența artificială a transformat multe industrii și câștigat teren în tot mai multe domenii. Ea are multe avantaje, dar și provocări cărora trebuie să le facă față. Iată câteva dintre obstacolele cu care se confruntă în aceste momente inteligența artificială.
Nu toată lumea este pregătită pentru schimbările majore pe care le aduce cu sine inteligența artificială. De exemplu, înlocuirea unor sarcini simple și repetitive în domenii precum manufactură și producția duce la pierderea locurilor de muncă a mai multor persoane, iar acest lucru nu este văzut cu ochi buni de toată lumea. Cei care își pierd aceste job-uri nu pot fi instruiți în tehnologie, un domeniu care duce lipsă în momentul de față de specialiști. Deocamdată, se creează o dereglare pe piața forței de muncă care va trebui rezolvată.
Probabil va fi nevoie de mai multe cursuri de specializare în tehnologie, internship-uri plătite în companii care activează în acest domeniu și alte idei inovatoare pentru a crea noi talente în tehnologie și a re-echilibra balanța pe piața forței de muncă.
Multe voci susțin că algoritmii folosiți pentru crearea mașinilor/roboților capabili să citească și să interpreteze date ar putea fi plini de prejudecăți de rasă, sex, cultură și etnie. Dacă procesul de luare a unor decizii vitale se bazează pe algoritmi în spatele cărora se ascund diverse prejudecăți, atunci acest proces este lipsit de etică și poate avea consecințe nedrepte. De exemplu, într-un asemenea scenariu s-ar putea crea mai multe locuri de muncă (sau mai bine plătite) pentru bărbați albi, în detrimentul femeilor sau bărbaților de altă culoare. Un alt exemplu de prejudecată este crearea de filtre, cum este cazul rețelei de socializare Facebook, care îți oferă informații doar pe bază preferințelor exprimate, igorând total alte opinii și puncte de vedere.
Află mai multe astfel de probleme puse de AI în companii într-un articol Risco.ro.