Microsoft va tăia suportul tehnic pentru Windows XP din aprilie 2014 și încearcă pînă atunci să convingă măcar companiile să facă un upgrade la Windows. Sincer, în cazul lui Windows XP nici nu ai nevoie de suport tehnic. Iar să obligi clienții care au cumpărat licențe să cumpere iar altele noi este o tactică nedemnă de o companie de renume. Dar ăsta este Microsoft. Așa au învățat să facă afaceri.
windows xp

Citez:

„Produsele Windows și Office beneficiază de cel puțin 10 ani de suport (5 ani de suport Mainstream, 5 ani de suport Extended, după cum este detaliat aici), la nivel de pachet Service Pack. Având în vedere acest calendar, suportul pentru Windows XP SP3 și Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014”.

Și ceea ce este mai important:

ads

„După 8 aprilie 2014, utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate și nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft. Utilizarea Windows XP și Office 2003 după încetarea suportului tehnic va expune utilizatorii la riscuri potențiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software și producătorilor de hardware.”

Culmea este că Microsoft chiar speră ca utilizatorii de desktop-uri să treacă acum la Windows 8, un sistem de operare adaptat pentru tablete și dispozitive cu ecran tactil. Și care păstrează foarte puține din vechiul sistem de operare. Practic, toți cei obișnuiți acum doar cu Windows XP vor trebui să învețe din nou să lucreze. Vorbesc evident aici de cei din instituții și chiar de oameni din companii care nu au trecut la Windows 7, darmite la Windows 8. Acest public poate părea mic, dar nu este. Și Microsoft știe foarte bine câți utilizatori din România au licențe de XP.

O serie de companii românești, parteneri Microsoft, vor încerca să vă spună ce bine este să faci acest upgrade. Adică vor încerca să vă vândă noi licențe, noi servicii și cursuri. De ce? Pentru ca peste câțiva ani Microsoft să abandoneze Windows 8 și să oblige companiile să facă upgrade iar.

Nu știu cum vi se pare vouă, dar eu aș recomanda companiilor să treacă la Android mai degrabă.