Președintele Uber, Jeff Jones, adus anul trecut ca să crească afacerile companiei la nivel global, a demisionat. El a declarat că este incompatibil cu modelul de business găsit la Uber. În ultima perioadă au fost o mulțime de incidente neplăcute care arată doar faptul că Uber vrea să ocolează legea, exact cum o acuzau rivalii săi.

„The beliefs and approach to leadership that have guided my career are inconsistent with what I saw and experienced at Uber, and I can no longer continue as president of the ride sharing business”

spune Jeff Jones.

ads

Să ne amintim un pic ce s-a mai întâmplat cu Uber. Întâi, când toate companiile high-tech se luptau cu decizia lui Trump de a limita călătoriile. Inclusiv cei de la Taxi au fost în grevă, dar Uber a dublat numărul de mașini, practic luând poziție pro-Tump. Deicizia a stârnit o campanie pe rețelele sociale cu hash-tag-ul #DeleteUber. În februarie, Uber se delimitează de Tump și totul pare ok, apoi iese la iveală politica internă de discriminare a femeilor, dezvăluită de o fostă angajată, dar care este confirmată de alte femei din companie. Iar scuze, iar promisiuni. După care, în martie, iese la iveală un proiect Uber de a detecta poliția rutieră și alte autorități de stat pentru ca șoferii să evite controalele și eventualele amenzi. Pentru că na, Uber nu este legal în multe țări, inclusiv la noi. Aplicația Greyball era folosită pentru a localiza și evita aceste autorități locale. Un alt vicepreședinte demisionase după acest scandal.

De asemenea, Uber este vizat de numeroase procese în mai multe țări și orașe ale lumii. Deși se definesc ca ride-sharing, ei fac mai degrabă transport de persoane, pentru că șoferii și mașinile sunt pe traseu exact ca taximetriștii și transportă persoanele care fac comezi. Nu sunt oameni care călătoresc în interes de serviciu și iau de pe drum autostopiști, cum ar fi ride-sharing-ul normal. Dar la noi pînă și faza cu autostopul a fost declarată ilegală.

Deocamdată campania #DeleteUber continuă, dar în același timp continuă extinderea serviciului Uber în noi orașe. Iar utilizatorii s-au obișnuit deja cu Uber ca soluție de transport. Atunci când nu găsești taxi, este deocamdată singura alternativă aflată la un click distanță.

Și mai este și modelul de business Uber autohton