Snapdragon 810, cel mai puternic procesor mobil, dar și singurul care se încingea peste limitele admise, a afectat puternic afacerile Qualcomm și a dus chiar la planuri de restructurare. Compania americană care în anii trecuți nici măcar nu avea competiție serioasă s-a trezit în doar câteva luni cu probleme grave.

Qualcomm Chips

Sursa: Extremetech

Chiar dacă există deja versiunea 2.1, Snapdragon 810 nu a reușit să depășească momentul în care a fost criticat de Samsung și nu a fost folosit de foarte mulți producători. Pe lângă contractul pierdut cu Samsung pentru Galaxy S6, cei de la Qualcomm au avut și imaginea afectată de acest scandal. Practic, fără intenție, au împins în față Mediatek, care a devenit anul ăsta un jucător tot mai puternic. Chiar și HTC au folosit Mediatek la One M9+, iar Intel a făcut pași mici înainte pe zona de smartphone și tablete. Este adevărat, ca performanță nu există nici acum competitori, doar Exynos al Samsung are scoruri mai bune, dar pînă și sud-coreenii au avut probleme de stoc cu acest procesor. De-aia vor folosi și ei Snapdragon 808 pentru Galaxy S6 Edge Plus.

Qualcomm are afaceri de 26.5 de miliarde de dolari pe an și în Europa sunt acuzați de practici monopoliste, cu alte cuvinte nu sunt deloc o companie mică. Cu toate acestea, managementul companiei a anunțat că va concedia 4.500 de angajați, se va orienta spre țări cu un cost al forței de muncă redus și de asemenea se gândește să separe  diviziile pentru a evita viitoarele anchete anti-trust. În continuare patentele tehnologice Qualcomm aduc cam două treimi din venituri.