Google a publicat azi lista celor 100 de “lideri ai inovației” din Europa Centrală și de Est, iar România are zece nominalizări pe lista ediției 2016. Proiectul New Europe 100 (NE100) este organizat de Res Publica împreună cu Visegrad Fund, Google și Financial Times, în cooperare cu importante instituții din această regiune.

dreamstime_s_30741589

Credit foto: © Jakub Jirsák | Dreamstime.com – Startup business

Domeniile în care s-au remarcat reprezentanții României sunt diverse: de la educație și advertising, inginerie, administrație publică sau securitate IT.

Zece nominalizări pentru oameni și echipe din România:

ads
  • Andrei Dunca – fondator LiveRail: Andrei a fondat LiveRail, o platformă de monetizare a reclamelor video online, cumpărată în 2014 de Facebook cu 500 de milioane de dolari.
  • Dumitru Popescu – CEO și fondator ARCA Space Corporation: Compania a dezvoltat ArcaBoard, o mașină electrică zburătoare, disponibilă pentru achiziționare. ArcaBoard a fost lansată în decembrie 2015.
  • Andras Lenard, Attila Bustya – co-fondatori Spider Drone Security: Spider Drone Security este o companie ce oferă servicii de monitorizare și securitate cu ajutorul dronelor.
  • Raul Popa – co-fondator și CEO TypingDNA: TypingDNA este un start-up care dezvoltă tehnologii de securitate cibernetică bazate pe tiparul de utilizare a tastaturii de către fiecare persoană.
  • Dan Nechita – consilier al primului-ministru al României – Dan Nechita este responsabil de proiectul IThub.gov.ro, o platformă guvernamentală dezvoltată împreună cu sectorul privat și mediul antreprenorial, în scopul creșterii calității serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei
  • Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru, Kacper Gogol (PL) – fondatori Clepsisoft CyberFog – Clepsisoft CyberFog este o companie de „ethical hacking”, care ajută protecția unei organizații prin crearea a mii de computere și servicii false, ascunzând astfel echipamentele reale de potențiale atacuri.
  • Andrei Avădănei – CEO Bit Sentinel Security și președintele ONG-ului Cyber Security Research Center from Romania (CCSIR) – Andrei este unul dintre cei mai importanți experți în securitate cibernetică și IT din România. CCSIR, ONG-uul al cărui președinte este organizează cea mai mare conferință de securitate cibernetică și hacking din Europa Centrală și de Est, DefCamp.
  • Roxana Rugină – fondator fundația Simplon România – Fundația oferă tinerilor cursuri de programare și pregătire pentru a deveni dezvoltatori de software. Din 2014, Simplo România a organizat peste 40 de evenimente, cu aproape 2000 de participanți.
  • Andreea Hanganu – co-fondator Institute for Digital Government (IDG) – IDG este o organizație românească a cărei obiectiv principal este modernizarea instituțiilor publice și non-profit din România prin dezvoltarea comunicării digitale.
  • Radu Puchiu – secretar de stat în guvernul României – Radu Puchiu a fost nominalizat pentru eforturile constante de a aduce administrația din România mai aproape de oameni, cu ajutorul lumii digitale și tehnologiei – parteneriate, internship-uri, etc.

Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est este disponibilă aici.

Lista finală a celor 100 de nume a fost realizată pe baza nominalizărilor venite din partea partenerilor proiectului și a publicului. Anul acesta, cea mai mare parte a finaliștilor sunt persoane sau echipe din zona de business (54%) și social/politică (29%). Alte categorii includ știință (10%), dar și media și cultură (7%).