Societe Generale a anunțat azi încheierea primului program de tip accelerator dedicat start-up-urilor din România – Catalyst 2.0. Programul a durat 10 săptămâni, iar aplicațiile dezvoltate de participanți au fost realizate cu ajutorul unor tehnologii noi precum: machine learning, inteligență artificială sau blockchain.

După cum știți, Bucureștiul este al doilea hub IT din Europa pentru Societe Generale. Compania este prezentă pe piața din România din 2011, iar prin Catalyst 2.0 susține start-up-uri din România. Echipe mixte lucrează în mod Agile pentru rezolvarea unele provocări de business bazate pe nevoile reale ale grupului Societe Generale.

Programul a fost dezvoltat pe axa Bangalore-Bucuresti, start-up-urile având ocazia să întâlnească specialiștii Societe Generale, oameni din management și alți invitați. Colaborarea aceasta a creat o situație win-win: compania a câștigă din agilitatea start-up-urilor accesând noile tehnologii și modalități de lucru, în timp ce start-up-urile dobândesc noi cunoștințe în domeniu, își confruntă soluțiile cu cazuri concrete de business și au posibilitatea de a lucra pe viitor cu grupul Societe Generale. De asemenea, fiecare start-up implicat în proiect a primit suport financiar din partea companiei.

În program s-au înscris 14 start-up-uri românești, iar trei din ele au fost acceptate. Start-up-urile implicate în Catalyst 2.0 sunt: AIception, Under Development Office și Ascentix Team.

AIception este o companie fintech locală care dezvoltă mai multe proiecte. AIception este o platforma de învățare, recunoaștere a imaginilor, AIRE este o aplicație de credit scoring și Woogie este un digital assistant pentru copii. Problema pe care s-au decis să o rezolve este cea a numărului foarte mare de tichete care trebuie să fie clasificat manual, în fiecare zi, în 60 de categorii și 230 de subcategorii. Soluția propusă include folosirea tehnologiilor Machine Learning și Natural Language Processing pentru clasificarea automată a tichetelor. Se îmbunătățește astfel viteza și precizia, iar costurile și timpul alocat scad.

Under Development Office a dezvoltat aplicații mobile native pentru dispozitivele Android, IOS și Windows, precum și aplicații web. Începând cu 2016, și-au mărit portofoliul prin dezvoltarea aplicațiilor blockchain. Problema aleasă de ei a fost lipsa managementului automatizat KYC (Know Your Customer) pe diferite niveluri în cadrul companiei, lucru ce face dificilă gestionarea datelor despre diferiti clienți. Soluția reprezintă crearea unui simplu smart contract care gestionează distribuirea informațiilor personale.

Ascentix se axează pe dezvoltarea unui set de instrumente de date pentru manipularea și vizualizarea big data. Ascentix a ales să soluționeze lipsa transferurilor automate de informații dintre multiplele fișiere Excel cu date intermediare, o activitate foarte consumatoare de timp pentru angajații Societe Generale European Business Services. Ei au dezvoltat modele de date peste fișierele Excel existente permițând utilizatorilor să definească dashbord-ul, să furnizeze analize de date semnificative și să prezinte concluzii relevante într-o manieră prietenoasă și flexibilă.

Societe Generale European Business Services, parte din grupul internațional Societe Generale. În prezent compania deservește peste 35 de țări, mare parte din ele fiind în Europa. Grupul internațional Societe Generale a jucat un rol vital în economia mondială în cei 150 de ani de activitate. Având mai mult de 148.000 de angajați, cu sedii în 76 de țări, deservește 32 de milioane de clienți în întreagă lume în activități zilnice.