Divizia Sony Mobile va fuziona cu cea de televizoare, audio și camera, formând o singură divizie în cadrul corporației japoneze. Noua divizie se va numi Electronics Products and Solutions, conform GSMArena. Legat de Sony Mobile se aștepta de mai mult timp reorganizarea din cauza rezultatelor în scădere. Nici Xperia 1 sau celelalte modele noi nu cred că vor ajuta la creștere.

Pe de altă parte, știam că divizia de camere foto sigur merge bine, iar de TV-uri de asemenea, posibil deci că vor să integreze mai mult echipele de cercetare-dezvoltare și să aducă tehnologiile pe toate dispozitivele din gamă. Deja se folosesc de unele ca motor pentru a face alte dispozitive mai atractive. Eu cred că pentru Sony cheia succesului stă în rețeaua PSN unde ar trebui să ofere și filmele Sony cu un abonament și muzică și toate formele de divertisment. Să facă un rival real pentru iTunes și așa mai departe. Dar nu este simplu și au eșuat firme mai mari.

Ce știm sigur este că Sony a vândut 13 milioane de smartphone-uri în 2017 și avea pentru 2018 un target de doar 7 milioane, care este posibil să nu fi fost atins. Costurile fiind mari, pierderile lor au fost de circa 913 milioane de dolari doar în ultimele trei luni din 2018. Divizile de camere foto și TV au avut ambele profit, dar acum își vor vedea banii cheltuiți pe zona de mobile. Ele au avut profit de peste 1.5 miliarde de dolari.

ads

Mulți dintre fanii Sony au criticat compania că nu pune expertiza din zona foto la dispoziția telefoanelor Xperia și că lasă rivali precum Huawei sau Samsung să aibă rezultate mai bune datorită tehnologiei foto performante. Sigur, Sony s-au bucurat că vând cât mai mulți senzori foto către producătorii rivali, dar au lăsat propria linie de telefoane la coadă. Au nevoie de integrarea tehnologiilor foto pe un telefon atractiv și puternic, care să readucă compania pe linia de plutire.

Oficialii Sony cred că divizia de mobile va avea rezultate pozitive din 2021, dacă se ating toți KPI. Trebuie spus însă că omul care a ajutat la relansarea Sony, Kazuo Hirai, se va retrage la pensie. Deja cedase funcția executivă, dar acum va părăsi compania de tot.

Costurile trebuie tăiate cu 50%, iar asta se vede deja în noile modele smartphone, neinspirate și fără elemente premium care să atragă. Au ales un format 21:9 foarte înalt și îngust, care deși pare mai avansat decât al rivalilor, nu are conținut pe măsură. Ecranele sunt bune, dar aspectul telefoanelor este bizar.

Rămâne de văzut cum vor evolua pe viitor și cred că vom vedea oferte de tipul cameră foto + smatphone sau televizor + smartphone, pentru că asta le-ar permite să crească ambele linii de produse. Și mai mult focus pe conținut și platforme pe care să livreze acel conținut. Filme, jocuri video, muzică.