Am fost azi la o discuție cu EarlyGame Ventures, companie specializată în investițiile cu grad ridicat de risc în start-up-urile locale. Ei au explicat cum alege un fond afacerile în care investește și care sunt problemele de care se lovesc foarte des. La final avem și un anunț special.

Istoric vorbind, este acum cea mai bună perioadă pentru companiile start-up pentru a obține o investiție și a porni la drum ca o companie de viitor. Există spații de lucru, evenimente ale industriei, incubatoare de afaceri, programe de accelerare.

ads

Există investitori de tip angel și tech-angel, bă chiar colaborări între cei cu background diferit, fonduri de investiții și fonduri private equity. Avem un ecosistem complet.

Cum este ales un start-up?

În general fondatorul crede că are o idee atât de bună încât nu mai contează partea de execuție, echipa sau produsul. Însă investitorii cu experiență pot identifica atât punctele tari, cât și problemele unui start-up.

Fără un suport permanent, doar participarea la evenimente și networking nu poate asigura succesul unei companii. De asemenea, fondatorul trebuie să înțeleagă că mesajul său poate să treacă neobservat sau neînțeles dacă nu știe să îl explice în fața potențialilor investitori.

Specialiștii caută în special echipe, iar „chimia” dintre investitori și membri echipei e importantă. Contează ca ideea să poată fi extinsă la nivel internațional, iar procesele să fie bine definite.

Planul trebuie să fie gândit în relație cu dezvoltarea și următoarea rundă de finanțare a companiei. Tranziția de la angel investor la fonduri de investiții este foarte importantă.

Un fondator nu trebuie să cedeze din acțiuni mai mult de 10-15% din pachet la niciuna dintre rundele de finanțare. Un fond de investiții nu va accepta ca un angel investor să aibă peste 30% din acțiuni. Fie acesta va accepta diluarea pachetului, fie nu va exista o finanțare.

De la începutul anului au interacționat cu peste 200 de start-up-uri, încercând să învețe câte ceva , să le ajute, să le crească la nivelul internațional, pe modele de succes.

Deși au experiență în domeniul start-up-urilor, au participat la creșterea de afaceri, investiții angel și investiții de milioane de euro, specialiștii sunt la primul lor fond de investiții. Rezultatele concrete se vor vedea abia peste 10 ani poate.

Private equity este modelul de business ales de EarlyGame Ventures. Fondurile provin de la parteneri precum companii sau instituții care au nevoie să facă investiții pentru a crește sumele pe care le dețin. Fondurile de pensii sau asigurări sunt cele mai bune exemple. Iar sumele sunt gestionate de private equity.

Sunt mai multe categorii de private equity, precum buy-out firms, growth fund, infrastructure fund și altele asemenea, dar și Ventures – investiții cu grad ridicat de risc.

Evident, după investiția de la un fond Ventures, ideea este să crească și mai mult afacerea pentru a atrage un investitor ulterior fie private equity, alte investiții Debt investment, Mezzanine financing și ultimul pas este exit-ul la care visează toți fondatorii și investitorii.

Important pentru un start-up este viteza cu care se mișcă, ideal ar fi să evolueze foarte rapid, de la lună la lună, cu evoluție spre internațional.

EarlyGame Ventures fac investiții de la 50.000 de euro, dar au și proiecte de până în 200.000 de euro, în funcție de proiecte. 5-6 companii pe an. Iar apoi sunt investiții de tip seed, unde sumele sunt de la 200.000 până la 4 milioane de euro pentru companii pe drumul spre exit.

Fiind atât de multe proiecte, angel investor, fonduri și așa mai departe, vom vedea un număr foarte mare de proiecte care vor eșua în perioada următoare. Singurul factor pozitiv fiind că probabil vor învăța ceva din experiența respectivă. Sunt foarte mulți bani în piață, iar asta va duce la investiții și în proiecte care nu vor avea succes.

program de accelerare pentru start-up-uri tech

Fondul de investiţii Early Game Ventures (EGV) a anunţat astăzi ;i lansarea programului său de accelerare dedicat startup-urilor din tehnologie. În fiecare an, fondul îşi propune sǎ selecteze 5 sau 6 startup-uri româneşti din domeniul tehnologic, pe care să le accelereze în cadrul unui program foarte intens, coordonat de partenerii Early Game Ventures. În fiecare din aceste startup-uri, fondul va investi pânǎ la €200.000 pentru 7%-10% din acţiuni.

Selectarea startup-urilor va fi făcută pe tot parcursul anului. „Programul nostru de accelerare este foarte selectiv. În condiţiile în care acceptăm doar 5 sau 6 echipe pe an, nu vom funcţiona în sistemul de cohorte folosit de celelalte programe de accelerare din Romania, ci vom fi deschişi către startup-uri pe tot parcursul anului. Practic, de cate ori vom găsi o echipă în care credem, vom face investiţia pe loc şi vom începe imediat să lucrăm cu antreprenorii. Acesta este un alt lucru foarte important: în programul nostru, echipele de antreprenori lucrează direct cu partenerii EGV, având acces direct la oamenii-cheie şi la toate resursele fondului”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner al Early Game Ventures.

Early Game Ventures este interesat de startup-uri care inovează la nivel de tehnologie şi care încearcă să rezolve probleme majore ale clienţilor si ale societăţii. Programul de accelerare constă în „tot ceea ce antreprenorii au nevoie şi nimic din ceea ce nu îi interesează, îi face să îşi piardă timpul sau focus-ul”. Spre exemplu, acceleratorul EGV oferă acces la alţi investitori, atât din Europa cât şi din US, la servicii de recrutare, business development, marketing, legal sau operaţiuni. Fiecare partner EGV este implicat direct în program şi lucrează cu 2 sau 3 startup-uri pe an, acordându-le acestor echipe întreaga lui atenţie.