Europenii discută la Bruxelles o taxă specială pentru Google, Facebook sau Amazon, pentru că giganții IT folosesc toate metodele posibile să nu plătească taxele datorate în țările în care operează. Povestea cu sediul în Irlanda sau Luxemburg sau plimbarea banilor prin alte paradisuri fiscale lasă țările europene fără o mulțime de bani la buget.

Foto: © Artjazz | Dreamstime.com

Unboxing Note 10+ Apasă play:

Taxa pentru giganții IT americani ar urma să fie între 2 și 6 procente din venituri, oficialii spun că probabil mai aproape de 2 procente, dar discuțiile continuă. Discuțiile au fost dezvăluite de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, după ce președintele francez, Emanuel Macron, a cerut europenilor să se gândească la această taxă. Acesta a precizat că marile corporații ascund profiturile pentru a nu raporta corect câștigurile, astfel că orice taxă pe profit este evitată.

Taxele pentru giganții IT vor fi repartizate pentru fiecare țară membră UE, acolo unde sunt plătitorii care au generat acele venituri. Nu unde este sediul companiei. Ceea ce ar însemna că și România va avea pentru prima dată încasări de la giganții IT, în afară de impozitele pe salarii pentru cei câțiva angajați locali. Desigur, este mai mult decât clar că probabil aceste noi taxe se vor regăsi în prețuri.

Irlanda, care este unul dintre marile hub-uri europene pentru toate corporațiile americane, contestă evident această taxă. Probabil dacă nu ar fi paradisul fiscal căutat de giganții americani economia Irlandei s-ar duce mult în jos. De altfel încă nu s-au lămurit mai multe dosare în care giganții americani au trecut banii prin Dublin pentru a plăti cele mai mici taxe posibile. Inclusiv Apple, unde europenii solicită taxe restante de câteva miliarde de dolari.

Bloomberg spune că discuțiile se vor încheia în următoarele săptămâni cu o decizie finală la Bruxelles. Există și voci care spun că această taxă e prea mică și că va genera încasări prea mici, dar oficialii francezi spun că este mult mai bine așa decât varianta actuală.

Deocamdată, Apple a recunoscut că a plimbat fondurile prin paradisuri fiscale și a decis să repatrieze banii în SUA, unde vor plăti taxe restante de câteva zeci de miliarde de dolari. Dar în continuare în privința cererilor UE nu există o poziție fermă.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected] și telefon 0769.066.003.
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!