HTC, care nu merge deloc bine ca afacere, va începe să producă telefoanele în regim outsourcing, cel puțin pentru modelele ieftine sub brand Desire. Cine mai ține minte acum că HTC Desire era vârf de gamă atunci când a apărut? Numai bloggerii nostalgici… Cred că Desire și Magic au fost primele terminale care au arătat că iPhone poate fi concurat, modele care au deschis piața într-un moment în care Nokia domina tot și Samsung era departe în urmă.
HTC merge în continuare pe pierdere, este al treilea an în care scad vânzările și nu reușesc să revină în profit, deși terminale bune au tot lansat. Valoarea acțiunilor a scăzut cu 86% față de momentele de glorie din 2011. Pe-atunci crescuse și în topurile vânzărilor și în topul încasărilor realizate, dar în ultimii trei ani a tot scăzut și nu cu puțin.
Companiile chineze Compal și Winghtech vor produce terminalele HTC buget, iar acest lucru va permite o reducere a costurilor și o mică marjă de profit pentru taiwanezi. Acum rămâne să și vândă acele modele, dat fiind faptul că piața low-cost este tot mai aglomerată, invadată de tot felul de produse.
Cu greu își mai revine HTC de acum, asta dacă reuseste sa își revină.
 
Prea tarziu pentru HTC sa concureze pe piata budget, dar poate ne uimeste cu configuratii mai bune si calitate mai mare la un pret mai mic, asa, poate au o sansa 😀
 
S-au trezit cam tarziu ca sa treaca de la produse de top la gama buget.
 
HTC incearca sa se redreseze cumva, e foarte greu sa faci profit din asa mare concurenta. Cei de la HTC trevuie sa scoata pe piata ceva unic, cum in trecut au scos HTC One, care era o super marfa la vremea acceea.
Acum e greau sa scoti pe piata ceva unic, foarte foarte diferentiat de concurenta.
 
Chiar daca sunt pe pierdere am mai zis-o si mai afirm. Au nevoie de marketing agresiv. Sa puna mana sa invete de la Samsung cum sunt in stare sa plateasca pe orice sa se afiseze cu un Galaxy.
 
Crezi ca ei nu ar face marketing agresiv, daca ar putea? Problema sunt banii, in ultima vreme ei fiind doar pe minus.
 
Htc cred ca va avea soarta Blackberry, din rau o duc in mai rau, ei totusi mai au avantajul telefoanelor cu android, blackberry avea sistemul lor care nu a prins la public, lucru deloc surprinzator
 
@Gorby
Pana la urma marketing-ul inseamna bani pirduti, insa cu un semn de intrebare ori iti aduce castig, ori pierdere.
 
In niciun caz nu sunt bani pierduți. Exemplu avem pe cei de la Samsung 🙂
 
Ai intrebat daca isi mai aduce cineva aminte de vremurile in care HTC Desire era rege. Dar despre vremurile in care HTC era furnizor pentru altii? Primul meu smartphone a fost in 2007 Qtek 9000 a.k.a i-mate JASJAR a.k.a. O2 XDA Exec a.k.a. T-Mobile MDA IV a.k.a. HTC Universal.
Odinioara HTC-ul era fix unde sunt Compal și Winghtech acum, producea telefoane pentru ca altii sa puna sigla pe ele. Au profitat de ascensiunea Android-ului si de colaborarea cu Google si au fost trasi din mocirla de jos. Ar fi pacat sa se intoarca acolo …
 
Telefoanele HTC sunt printe cele mai ieftine cu o calitate egala cu iPhone.
 
Eu am avut HTC Desire. Treceam atunci de la Nokia N97 la HTC Desire, ca după aia să nu mai pot renunța la Android.
Cred că norocul lor a fost colaborarea cu Goole / Nexus, iar acum se vede declinul. Poate este doar o coincidență… sau poate nu.
Oricum nu de publicitate agresivă au nevoie… ci de o baterie care să țină mai mult.
 
I-a tras tare atunci in sus colaborarea cu Google-ul: diferenta intre HTC Magic si HTC Desire/Nexus One a fost foarte foarte mare. Avea un coleg atunci HTC Magic si m-am jucat putin cu el (pe atunci foarte greu iti treaca un telefon prim mana) iar ceva mai tarziu mi-am cumparat HTC Desire iar Desire-ul a fost o cu totul alta experienta, nici nu se compara cu Magic-ul.
Tin minte din perioada aia ca Nexus-ul fusese scos pe piata la un pret foarte mare iar un pic (doua luni) dupa el a iesit la un pret sensibil mai mic Desire. Acceasi platforma (procesor, memorie, ecran etc), singurele diferente intre ele au fost trackpad-ul (efectiv am iubit trackpad-ul furat de la Blackberry, il regret chiar si in ziua de azi cand mai scriu de pe telefon) si softul customizat (sau nu) de HTC. Cum Android-ul era cam chior atunci iar Sense-ul pe val Desire-ul chiar a iesit telefonul anului.
 
Atunci era si concurenta foarte slaba ^_^
 
Da. La momentul lansarii Desire-ului cred ca era singurul Android de top. Cei de la Samsung aveau doar Galaxy i7500 un telefon foarte foarte misto, mai elegant, mai compact, mai mai. Din pacate inginerii Samsung isi batusera joc de frumusetea aia si ii pusesera numai 128MB RAM (standardul era atunci pe la 256MB RAM iar Desire-ul a iesit cu 512MB).
Cel putin juma’ de an HTC-ul a avut loc sa se defasoare: Nexus One si HTC Desire au fost lansate spre primavara (ianuarie-februarie) iar concurenta (Samsung Galaxy S1) a aparut abia spre sfarsitul verii.
Pre-Desire am avut folosit cateva luni i7500-ele dar m-a exasperat cat de greu se misca. Cum am facut rost de bani am trecut la Desire
 
Samsung producea modele urate, sa recunoastem. Au inceput sa se descurce mai bine dupa ce au luat iPhone ca model.
 
Stiu ca e chestie de gust dar mie mi-a placut mai mult i7500-ele decat i9000 (Galaxy S1)
 
da voi nu va-ti saturat de designul de iphone, recunosc a fost tare cat a fost dar fi cazul sa-l mai schimbe, deja s-a plafonat, htc urile mereu au avut design atragator, pentru mine au fost in fata iphoneurilor
 
@Cristian: Tu dai de inteles ca ai vrea un telefon care sa isi schimbe design-ul la un anumit interval de timp. iPhone-ul e un telefon foarte elegant, lucrat pana in cel mai mic detaliu. E greu sa schimbi ceva la el.
 
@Gorby Poti sa il mai latesti un pic, sunt mici rau tastele cand scrii in mod portrait
 
Banii pe marketing pierdere? În comparație cu câți bani pierd acum, banii cheltuiți pe marketing mi se par mizilic sincer.
 
@Daniel Mitran: Incearca un Huawei Ascend P7, seamana mult cu iPhone-ul si e mai lat :d
 
@Gorby sa stii ca asa e 🙂 La hardware cel putin ca la software Huawei mai are un piculet de munca pana sa ajunga la fluiditatea Apple.
Oare de ce Apple se tot chinuie sa dea in judecata Samsung pentru prostii gen utility patents relativ greu de dovedit cand ar putea sa isi foloseasca design patent-urile pentru a stoarce chinezoii de bani?
 
@Daniel Mitran: Ei bine, ei isi fac produsele in China si Huawei sunt un „monstru”, daca pot zice asa. Cu siguranta nu le-ar conveni sa ii aiba ca dusmani.
 
@Gorby lasa ca si cu Samsung zici ca mai au un pic si trec direct la box. Si in spate Samsung-ul a produs ani buni cele mai importante piese din iPhone. Parca nici acum nu au renuntat cu totul la ei, testele de la TSMC nu aratau promitator.
Stii cum e: ne mai batem noi dar cand vine vorba de contracte mutual avantajoase …
 
Apple e totusi o firma respectata si nu putea lasa unele fapte nepedepsite. Da, Samsung producea cele mai importante piese din iPhone si cred ca inca mai produce, dar totusi Apple i-a dat in judecata, pentru a primi respectul din partea celor de la Samsung.
Nu cred ca Samsung ar fi riscat sa ii piarda pe cei de la Apple ca si clienti, pentru ca le baga sume mari in buzunare.
 
@Gorby
Apple e poate cea mai respectata firma, pentru ca si ei la randul lor isi respecta rivali, pana la un anumit punct si o anumita limita, dar ceea ce a facut Samsung la acea vreme a incalcat foarte grav patentele Apple.
 
Toti (Samsung, HTC, Motorola, LG, Huawei etc) au incalcat tot, daca stai sa citesti patentele (slide to unlock, data tapping etc) gasesti lejer implementari la orice concurent.
Au atacat cu toata forta Samsung-ul nu pe motive de respect ci pentru ca sunt singurii care au incercat (si reusit) cu adevarat sa faca profit. I-au prins la inghesuiala cu patentele de design si i-au ars.
 
Si Motorola cu sumedenia de lor de patente s-a dus la fund … Google a cumparat divizia de mobile a Motorola doar pentru patente, n-au facut nimic cu ea si au vandut-o celor de la Lenovo.
Degeaba ai patente bune daca nu sti sa le exploatezi si nu bagi suficienti bani in promovarea produselor.
 
@Petre: N-au vandut patentele celor de la Lenovo, le-au pastrat pentru ei; iar zilele trecute tocmai au obtinut un armistitiu cu Apple, si Motorola si Apple au renuntat la procesele pe care si le intentasera reciproc si au declarat ca nu vor mai deschide altele.
Patentele nu le exploatezi, le folosesti sa te protejezi de atacuri sau sa ataci.