Un afacerist turc, fost miliardar și acum refugiat politic prin Europa, a cumpărat brandul Vertu pentru 50 de milioane de lire sterline. Fondatorul Telsim și-a văzut afacerile confiscate în 2004 din cauza unor datorii, iar apoi a fugit în Franța unde a cerut azil politic. Povestea merită citită.

Brandul Vertu era la mare modă pe vremea când Nokia domina industria telefoanelor mobile. Pe atunci nu existau terminale premium mai scumpe decât Vertu, nici iPhone cu husă de aur. Oricum, Vertu s-a menținut în zona super-premium, face terminale exclusiv pentru cei foarte bogați și care nu apelează la terminale smartphone comune. Deși astăzi este mai interesant un S7 Edge cu carcasa din aur de 24 de karate, unii oameni au rămas cu gândul la Vertu și cumpără telefoane mediocre la prețuri exorbitante.

Nu se știu foarte multe despre afacerile Vertu, dar este clar că această companie nu a mai făcut profit de mult timp. Nokia a scăpat de divizia de lux în 2012, pe vremea când se pregătea vânzarea către Microsoft și scăpau de zonele mai puțin profitabile. Atunci compania era vândută pe 175 de milioane de lire sterline. În 2014, Vertu avea pierderi de 53 de milioane de lire sterline. Un an mai târziu, proprietarul se schimba iar, dar valoarea tranzacției rămânea secretă. Apoi, vine 2017, iar brandul este vândut pe 50 de milioane de lire, ceea ce înseamnă că vânzările și veniturile au continuat să scadă.

Sunt curios ce vor putea face, chiar dacă vin cu un produs bun și reiau colaborările cu operatorii și retailerii, este greu să mai vinzi Vertu astăzi. Așa cum oamenii de afaceri nu mai vor Blackberry, așa și cei bogați s-au mai trezit, vor iPhone, vor Samsung, chiar dacă ediții speciale, de super-lux. Vor un device care să fie de top, nu doar ca aspect, ci și ca specificații. Dar cine știe, poate că un marketing deștept ar putea readuce brandul de lux în actualitate. Este se pare anul relansărilor de produse pentru nostalgici.