Samsung a continuat să fie anul acesta numărul unu la vânzările de gadgeturi cu Android, dar cifrele bune îi fac pe oficialii de la Seul să continue într-o direcție greșită. Exact cum Apple a început să aibă probleme după ce s-au crezut destul de tari încât să renunțe la Maps, acum Samsung cred că pot renunța la platforma Google, să facă ei cum îi taie capul. Au fost mai multe articole și zvonuri pe tema asta. Ce spun ei? Ei bine, ei cred că vor reuși să impună Tizen, un sistem de operare pe care l-au preluat să-l dezvolte. Vor face telefoane, tablete, camere foto – „toate gadgeturile” cu Tizen. Eu nu cred că au șanse.

samsung tizen

De ce Android?

Am mai purtat discuția asta cu fanii Windows Phone sau iOS… dar e perfect valabil și pentru Samsung. Android a cucerit lumea pentru că este un sistem de operare fiabil, stabil și care oferă nu doar terminale de toate felurile, dar și aplicații de toate felurile. Și pe WP sau BB OS10 ai câteva aplicații, dar la Android chiar ai totul la dispoziție și culmea, gratuit. De altfel asta e și diferența față de iOS. Ce plătești pe iOS găsești gratuit pe Android. Nu mă deranjează să cumpăr o aplicație, dar mai întâi vreau să fiu absolut sigur că funcționează ok și face exact ce vreau eu. Nu vreau să cumpăr o aplicație și – UPS! – nu funcționează. Sau nu face exact ce scria acolo că face.

Într-adevăr, există probleme pe Android. Există bug-uri, există blocări (deși pe LG Optimus G, Xperia Z sau HTC One nu am avut nicio problemă software ever). Unii și-au stricat telefoanele urmărind tutoriale de pe XDA-Developers fără să se priceapă prea bine ce opțiuni setează acolo. Da, este adevărat. Dar overall Android este cea mai bună platformă acum. Unii îl numesc deja „noul Windows”.
Iar orice chestie nouă ar dezvolta o companie nu poate convinge. Dovadă Microsoft care cu tot efortul lor de ani de zile are 1-2% din piață. Dovadă că noul Blackberry OS10, oricât de bun și fiabil și stabil este, tot nu face vânzări.

ads

Tizen – doar o nișă

Tizen, un sistem de operare open-source dezvoltat de Linux Foundation, este binevenit în piață, există loc. Ca și Firefox OS sau Ubuntu pentru smartphone. Bravo lor, deschid o cale nouă. Dar nu va depăși niciodată stadiul de OS de nișă. Dacă va avea succes și va deveni o platformă de top, promit să nu uit acest articol și să declar că m-am înșelat extraordinar… Dar sincer, n-au nicio șansă.

Oamenii aleg Samsung pentru combinația de „specificații de top” și Android. Și pentru că oferă o gamă diversă de terminale cu zeci de modele – ieftine, scumpe, dual-SIM, foto, cu ecrane mici sau mari. Asta e cheia succesului lor, diversitatea. Din acest punct de vedere Tizen este ok. Dar să crezi că vreodată va depăși Android este o utopie.

Deocamdată există probleme, iar lansarea primului smartphone Samsung cu Tizen a fost amânată pentru finalul acestui an.