Modelul de business al Wowapp este deja preluat la nivel internațional. Creator al JavaScript și co-fondator al Mozilla, Brendan Eich lansează acum un nou browser, Brave, care va împărți veniturile din publicitate cu utilizatorii săi.

 

brave browser

Ce promite Brave? Păi înainte de toate viteză, că toți utilizatorii se plâng acum cât de încet se mișcă Chrome, Firefox sau alte browsere. Care mai și crapă, mai au parte de bug-uri și de malware. Browserul Brave va elimina publicitatea de pe site-uri automat, bannere și alte scripturi. Va bloca automat cookie-urile de tracking și virușii care se transmit prin diverse scripturi.

Acum, pentru că foarte mulți creatori de conținut se plâng de ad-blockere și sisteme de blocat reclamele și au ajuns să blocheze browserele care au instalat așa ceva, Brave a venit cu o idee nouă, după părerea mea ideea cu care a plecat la drum Wowapp. Ok, în acord cu publisherii și cu utilizatorii, browserul poate afișa reclame în locul celor aflate pe site. Adică păstrează spațiile unde erau bannere, dar acum plasează acolo propriile reclame. Veniturile din reclame se împart între publisherul respectiv și utilizatorul browserului, plus Brave. În acest fel dezvoltatorii câștigă bani și toată lumea este fericită.

Ideea nu este complet nouă, mai existau aplicații care înlocuiau reclama de pe site cu alte reclame, dar în general nu au fost folosite de firme bine intenționate, din contră. Au fost cazuri în care sistemul a fost folosit pentru a servi fișiere infectate pentru utilizatorii care nu au un antivirus actualizat.

Brave spune că doar o mică parte din venituri vor merge la utilizator, spre deosebire de WowApp. Oficialul a estimat la evenimentul de lansare că deocamdată sistemul nu va genera destui bani pentru utilizator, “probabil nu-i va cumpăra cina”, a spus el. De asemenea, spre deosebire de WowApp nu au sistem de referral și nici alte utilizări, dar ideea de browser este interesantă. Să vedem dacă vor reuși 🙂