Xiaomi a început negocierile cu marile instituții financiare cu scopul de a se lista pe Bursa din Hong Kong, la o evaluare de 50 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Dacă totul merge bine, s-ar putea întâmpla chiar în 2018 spun oficialii citați.

Compania chineză a mai încercat să facă asta în 2015 la o evaluare de 45 de miliarde de dolari, dar atunci au eșuat pentru că au avut o perioadă proastă în vânzări și instituțiile financiare au spus că riscul este prea mare. Valoarea acțiunilor poate scădea rapid în acest caz. Chiar și acum, analiștii comentează că Xiaomi are un model de business nesustenabil pentru că renunță foarte mult la profit în favoarea vânzărilor masive și speră apoi să câștige bani vânzând alte lucruri, aplicații, accesorii, alte produse.

Dacă listarea pe Bursă ar fi o reușită, Xiaomi ar putea aduna 5 miliarde de dolari pentru a finanța extinderea pe alte piețe mari. La ora actuală stau bine în China și au reușit să cucerească piața din India, unde cred că s-au instalat pe locul unu. Probabil vor intra puternic tot pe piețele mari, precum Brazilia, Mexic, Rusia. Poate și în alte zone, nu știu ce planuri au privind Europa.

Xiaomi nu s-a putut lista mai rapid din cauza competiției venite de la alte companii chinezești. Huawei a crescut foarte mult, Oppo și OnePlus vin tare din urmă, iar branduri noi apar aproape în fiecare an. De asemenea, modelul Xiaomi a fost replicat de comapaniile rivale, care vând foarte ieftin pentru a câștiga clienți, la care speră apoi să le vândă alte produse pentru a face și profit.

Xiaomi are ca target pentru 2017 să vândă 90 de milioane de telefoane, iar pentru 2018 au ridicat ștacheta la 100 de milioane, o creștere relativ mică. Huawei speră să vândă anul ăsta 150 de milioane de telefoane, iar BBK (Oppo, OnePlus, Vivo) poate că ajunge la 120 de milioane. Concurența mare face ca vânzările Xiaomi să fie limitate, deși produsele sunt foarte bune.

Analiștii spun că cifrele din trimestrul patru al 2017 vor fi bune, dar comparat cu anii anteriori probabil că nu va fi o creștere atât de mare. De aceea, instituțiile financiare vor aștepta începutul lui 2018 sau chiar jumătatea anului, pentru a vedea vânzări în creștere comaprat cu anii anteriori, care să justifice listarea la un preț atât de mare.

Via: Mobile World.