Am văzut la standul Telekom de la IFA 2017 soluția completă de casă inteligentă și tot ecosistemul de accesorii smart care se conectează printr-o singură unitate centrală și are o aplicație pentru telefonul mobil. Și cred că este una dintre cele mai complete soluții de pe piață.

Casa inteligentă

Am văzut și în România primii pași spre casa inteligentă, dar aici Am văzut un ecosistem complet, care ajunge de la câteva funcții smart la un control perfect al tuturor echipamentelor din casă. Iar acest lucru va însemna pe viitor și o reducere a costurilor, atât la energie și căldură, cât și la apă și la întreținere în general. Plus adaugă securitate suplimentară pentru toți utilizatorii.

La IFA 2017, grupul Telekom a prezentat peste 200 de noi device-uri care pot fi controlate din sistemul central Smart Home. De asemenea, au anunțat un parteneriat cu o firmă de intervenții, care va trimite echipe cum are notificări de eventuale probleme (țevi sparte, scurtcircuit și altele). În plus, cei care au Volkswagen, vor putea controla diverse aspecte ale casei smart din mașină, pe drum spre casă. Dar bănuiesc că se poate și din aplicație, chiar dacă e mai complicat pentru șofer.

În cadrul evenimentului de la Berlin, Telekom a semnat de asemenea un parteneriat cu Logitech pentru a include camere lor smart în ecosistemul casei smart. Au fost anunțate electrocasnice smart de la Bosch și Siemens, plus sistem de sunat la ușă smart, care include cameră video și sună direct în aplicația de pe telefon. Au sistem de acces smart la garaj, cu rulouri controlabile din aplicație, plus o mulțime de alți senzori. Senzor de fum, de gaz, de apă, de mișcare, echipamente pentru calorifere, pentru chiuvete, pentru geamuri, termostat care să controleze temperatura din casă și așa mai departe.

Am văzut la stand becuri smart – poți controla când se aprind și intensitatea, deci consumul total, am văzut boxa Amazon Echo care permite controlul prin voce al sistemului, prize smart, detectoare de apă, de montat prin baie sau bucătărie și așa mai departe. Ai notificare instant, poți suna direct la firma de intervenții, le poți deschide ușa de la birou. Cred că există un viitor în zona asta de case inteligente, mai ales pentru cei care au bani și vor să știe tot ce se întâmplă pe-acasă în lipsa lor.

Parcare inteligentă

Am aflat la IFA despre soluția de parcare inteligentă care se instalează acum la Bonn. Și în acest caz, văzusem o soluție similară în România, la Constanța. Pe scurt, există un sistem bazat pe senzori montați în parcare, sistem central de raportare, aplicație mobilă pentru utilizatori.

Vor mapa în aplicație toate locurile de parcare disponibile, parcări publice și private, iar apoi, în funcție de locație, vor recomanda șoferului parcarea la sigur va prinde loc liber și este și aproape. Din aplicație vor putea rezerva locul de parcare, ca să nu aibă surprize când ajung. Eventual se va putea plăti online, ceea ce va scurta așteptarea.

Proiectul de la Bonn va intra în faza operațională din 2018. În România este mai greu pentru că nu avem parcări, iar oamenii preferă oricum să tragă pe trotuar, în loc să caute cea mai apropiată parcare, uneori parcările sunt goale și trotuarele pline. Dar în Germania nu își permite nimeni să parcheze pe trotuar.

Realitate virtuală

Am văzut la standul Deutsche Telekom multe proiecte de realitate virtuală, un fenomen foarte la modă acum. Grupul german vrea să creeze o platformă online pentru experiențele VR, astfel orice utilizator de terminale VR se va putea conecta acolo și să descarce sau acceseze aplicații, filme, documentare, prezentări și altele. Deocamdată platforma este disponibilă pe Android și suportă terminalele Samsung Gear VR, Google Daydream sau soluțiile Google Cardboard – deci și o mulțime de alți ochelari care merg pe Android.

Telekom oferă o mulțime de concerte disponibile în format 360, dar și filmări de la parteneri precum Red Bull, de la evenimentele lor. Și sunt convins că volumul de conținut va crește continuu.