Românii sunt cei mai „mobili” utilizatori de internet din această parte a Europei, majoritatea dintre ei îşi încep ziua on-line, scriu și citesc bloguri şi au o atitudine foarte deschisă faţă de noile tehnologii. Cel puțin așa spune Google, care a comandat un studiu online, intitulat „Internetul în viaţa de zi cu zi”, studiu realizat în cinci ţări: România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Polonia.
Românii apreciază tabletele şi smartphone-urile mai mult decât polonezii sau maghiarii, vor să fie on-line chiar şi atunci când se află pe o insulă pustie și au început să urmărească mai mult videoclipuri de pe internet decât programe TV. Totuși suntem încă reticenţi în privinţa plăţilor on-line.
Detalii din studiu:
– numai 32% dintre români folosesc internetul aproape în fiecare zi (în medie), cel mai scăzut procent dintre cele cinci ţări incluse în studiu, aproape jumătate faţă de Ungaria (62%) şi Slovacia (61%). Aproape jumătate dintre români (45%) intră pe internet cel puţin odată pe săptămâni, potrivit datelor Eurostat;
– 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decât în celelalte cinci ţări;
– par să fie foarte deschişi faţă de noutăţile tehnologice, cum ar fi căutarea vocală: 60% dintre respondenţi sunt deschişi la acest tip de inovații, cel mai mare procent dintre toate cele cinci ţări;
– 75% accesează paginile de socializare şi 72% comunică on-line prin mesaje text, însă femeile socializează mai mult pe internet decât bărbații;
– dacă ar ajunge pe o insulă pustie, jumătate dintre femei ar alege să ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. În cazul bărbaţilor, prima opţiune este un cuţit (36%), însă la o distanţă foarte mică de dispozitivul conectat on-line (34%);
– laptop-urile şi calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru căutări on-line, în timp ce smartphone-urile şi tabletele se folosesc pentru accesarea reţelelor de socializare;
– o treime dintre românii aflaţi în mediul on-line intră pe internet de îndată ce se trezesc;
– banii şi internetul nu se împacă: numai 35% dintre cei care intră on-line fac operaţiuni bancare astfel (pe ultimul loc între cele cinci ţări) şi suntem penultimii în ceea ce priveşte cumpărăturile on-line (60%);
– suntem cei mai împătimiţi autori de bloguri dintre toate ţările participante în studiu: 12% deţin bloguri, în timp ce în celelalte ţări procentul abia ajunge la 7%.
Rețele sociale
Rețelele de socializare sunt principalul motiv al accesării internetului de către românii conectaţi: 75% dintre ei le folosesc frecvent. Facebook este lider incontestabil: 97% dintre românii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook. Google+ este a doua reţea ca popularitate în România, cu un procent de 44% din utilizatorii de reţele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai răspândită activitate pe smartphone şi pe tabletă în cazul românilor – 58% utilizatori pe smartphone şi 45% pe tabletă.
Peste trei sferturi dintre românii conectați urmăresc videoclipuri on-line sau le descarcă de pe internet. Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumătate dintre aceştia: 46% petrec mai mult timp urmărind videoclipuri în mediul on-line (sau obţinute on-line) decât programe TV.
Dependenţă de smartphone
Designul şi capacităţile telefoanelor din ziua de azi le transformă în adevărate calculatoare de buzunar pe care oamenii le folosesc tot mai mult şi pentru alte opţiuni. Alarma, ceasul şi camera sunt cele mai populare aplicaţii smartphone şi aproximativ 80% dintre români le folosesc. Dacă este conectat la internet, funcţiile informative (41%) şi de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decât cele ale unui telefon obişnuit. În ceea ce priveşte divertisment pe smartphone, utilizatorii români apreciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%).
Românii îşi petrec majoritatea timpului liber on-line
Navigarea pe internet în căutare de ştiri şi întâmplări interesante este principala activitate în timpul liber a românilor conectaţi (58%). De asemenea, reţelele de socializare şi folosirea instrumentelor de comunicare on-line sunt printre activităţile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat după programele TV (49%). Atracția online-ului este atât de mare încât primul obiect ales să îl ia pe o insula pustie este, în medie, un dispozitiv conectat la internet (41%), mai important decât un prieten (37%) sau un cuţit (26%). Majoritatea îşi încep ziua on-line: utilizatorii împătimiți intră pe internet de îndată ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei în timpul rutinei de dimineaţă şi 5% în drum spre şcoală.
Femeile şi bărbaţii au obiceiuri diferite privind folosirea internetului în viaţa de zi cu zi – femeile folosesc internetul mai des decât bărbaţii pentru a comunica, iar bărbaţii descarcă aplicaţii şi urmăresc programe TV on-line ceva mai des decât femeile. Atunci când îşi petrec timpul liber on-line, bărbaţii citesc mai multe ştiri şi informaţii decât femeile (63% faţă de 53%), în timp ce femeile preferă să socializeze şi comunică on-line mai mult decât bărbaţii (47% faţă de 36%).
Majoritatea românilor îşi caută numele pe Google (60%). Femeile mai curioase decât bărbații: 57% caută numele partenerului pe Google, în timp ce 48% dintre bărbați caută informații despre „jumătate”. Întâlnirile on-line nu reprezintă o idee bună pentru români, deoarece 58% consideră că internetul nu este un loc potrivit pentru a începe o relaţie, deşi cred că este locul potrivit pentru a-ţi face prieteni.
Studiul a fost realizat de IIBR cu ajutorul metodei CAWI (studiu on-line) în cinci ţări: Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. În fiecare ţară, studiul a cuprins 1.000 de respondenţi în vârstă de cel puţin 15 ani, care folosesc internetul în mod regulat (cel puţin o dată pe săptămână).
Cred ca am ajunt in top pentru ca avem prea mult timp liber 🙂 …
Interesant studiu. Oricum sper ca asta să grăbească deschiderea „chioșcului” cu gadgeturi de la Google. Cred că suntem o piață destul de bună pentru Google și am cumpăra atât tablete cât și telefoane.
Ce interesante statistici ne ofera Google si de aceasta data, imi placea si mai mult daca stuidiul realizat in care romanii isi petrec timpul liber pe internet in comparatie cu Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia, imi placea daca in aceaqsta statistica se numara si Anglia, Franta, Olanda, Luxemburg, Danemarca si Germania.
@Petre
Romanii sunt foarte pasionati in ale internetului, iar daca nu au timp pentru isi fac …
Cand exista bloguri bune de citit, normal ca sta romanul online 😀
Mi s-a parut amuzanta aia cu insula pustie, barbatul se gandeste bineinteles ca are prima data nevoie de ceva cu care sa se apere si cu care sa isi pregatesca hrana, pe cand femeile au nevoie de Facebook si acolo :))
eu zic ca e de rau daca am ajuns ca in timpul liber sa stam pe net, in loc sa ne odihnim, sa ne relaxam si sa ne concentram pe ceea ce conteaza cu adevarat, petrecem tot mai mult timp in mediul virtual si nu e bine
Am vazut multi oameni care nici nu ajung bine la munca si intra pe facebook. Suntem obinuiti cu faptul ca romanii muncesc „superficial”.
Daca participantele la studiu a sexului frumos, stiau:
– ce inseamna cuvantul ‘receptie semnal prin satelit’ si ca pe o insula singura modaliate de comunicare se poate face cu un terminal ‘dedicat’ care se conecteaza direct la satelit, atunci acest studiu s-ar fi schimbat radical!
Pacat ca acest domeniu nu este asa de atragator sexului frumos, ca si retelele de socializare!
Firmele cat de cat serioase fie au taiat accesul la Facebook (eu personal nu recomand asa ceva) fie monitorizeaza cat sta fiecare angajat pe site-uri externe.
Cand iti vine luni raportul ca angajatul X a stat in saptamana precenta, cumulat, 9 ore pe Facebook inseamna ca poate mai mult si ca nu il folosesti la potentialul sau maxim (isi termina prea repede task-urile). Sau ca nu munceste 🙂
Chiar ieri ma uitam in metrou .. cam toti din vagonul in care eram erau cu ochii in smartphone-uri ..tablete :))
@Cristian: Nu e rau ca stam pe net, dar e rau ca majoritatea care stau pe net, navigheaza pe site-uri inutile si isi pierd vremea pe Facebook.
@alexandra
La fel este si in scoli, profesorul preda, iar pustii cu ochii pe smartphonuri.
@iFlorin208 ..am devenit prea dependenti de tehnologia asta :)) D’asta peste tot.la munca..la scoala..pe strada..toata lumea e cu ochii in smartphone-uri si tablete..
Pe de alta parte a disparut plictiseala, permanent gasesti ceva facut. Unii si pana acum carau ceva de citit dupa ei, pentru cand au cateva minute de ocupat. Acum toata lumea procedeaza asa, cand se plictisesc fie citesc (prostii pe facebook) fie mai baga un joc.