Odată la câțiva ani cercetătorii ies din laborator și prezintă noi tehnologii pentru baterii. Unul dintre eșecurile masive a fost tehnologia fuel cells. Adică tehnologia există și funcționează. Dar nu a venit nici pe telefon, nici pe laptop, nici pe mașini. Nicăieri unde ar fi contat cu adevărat.

baterii solid-state silicon

De exemplu, în 2016 se anunța că bateriile litiu-ion vor fi înlocuite de o nouă tehnolgie. Am mai scris mai demult despre bateriile solid-state. Suna bine, părea că va fi așa, dar în realitate, toți producătorii adoră bateriile litiu-ion. Care apropo, sunt extrem de dăunătoare pentru mediu.

Noua tehnologie solid-state silicon

Cercetătorii de la UC San Diego, susținuți de LG Energy, au făcut o descoperire promițătoare care implică două tipuri populare de tehnologii a bateriei. Au creat o baterie solidă cu un anod din siliciu care ar putea oferi o durată lungă de viață, scrie Engadget. Oferă și o densitate ridicată față de generația actuală, dar și și o încărcare rapidă. Evident, acuma discuția nu mai cuprinde telefoanele, pentru că mașinile electrice sunt noul trend, pentru ele este importantă inovația.

Problema era că, până acum, siliciul tinde să se extindă și să se degradeze rapid pe măsură ce o baterie se încarcă și se descarcă. Asta mai ales din cauza electroliților lichizi utilizați în prezent în celulele litiu-ion. Astfel, nu au existat cercetări de gen în timpul bateriilor cu lichid. Însă tehnologia evoluează pe măsură ce bateriile solid-state devin realitate.

Provocarea cu bateriile solide (cu electroliți solizi în loc de lichizi) este aceea că aceștia folosesc anozi metalici de litiu. Aceștia trebuie păstrați la temperaturi ridicate (60 de grade Celsius) în timpul încărcării. Acest lucru le face mai puțin practice pe vreme rece, necesitând încălzitoare care consumă energie valoroasă.

Soluția la aceste două probleme este un tip special de anod de siliciu într-o baterie solidă, potrivit echipei americane din San Diego. Au eliminat carbonul și lianții utilizați de obicei în anozii de siliciu și au înlocuit electrolitul lichid cu un electrolit solid pe bază de sulfură.

Via: today.in-24