Anul trecut, prin iunie, o veste electriza lumea întreagă: în cadrul operațiunii Prism serviciile secrete americane ascultă tot ce mișcă: telefonie, email, chat, Internet. În numele apărării democrației și al combaterii terorismului pot fi ascultați și oameni nevinovați. Companii mari, precum Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype sau Apple au participat, de voie sau de nevoie, la operațiuni. Operatorii telecom au recunoscut că serviciile secrete sunt branșate la ehipamentele lor.   prism Sursa foto. Operațiunea Prism a scadalizat pe multă lume, în special pe naivii care cred că pe Internet sunt anonimi. S-a dovedit în ultimul an că nimeni nu e ferit de spionaj, că se ascultă telefoane și că multe date se înregistrează și se cunosc, fie că vrei, fie că nu vrei. Chiar și poziția via GPS la o anumită dată.

 

Apoi s-a dovedit că Prism funcționează și în Europa, ba chiar că serviciile secrete din unele țări făceau asta de mulți ani, înaintea americanilor. Americanii au ascultat-o pe Angela Merkel, dar și alți oficiali europeni. Mai mult ca sigur că europenii ascultau demnitarii americani. Probabil și în România este la fel.

 

 

Acum, știrea care a dat titlul acestui articol este și mai gravă. O comisie, care anul trecut condamna ferm Prism și cerea sancționarea celor responsabili, anul acesta a decis că activitatea de spionaj este legală. Șoc și groază, s-au folosit aplicații malware, acces neautorizat la servere, computere și alte echipamente) – tactici folosite de organizațiile care sunt în afara legii. Dar ,  tocmai cei care ar fi trebuit să stabilească vinovații, au decis că totul a fost legal. Comisia confirmă faptul că, deși sunt înregistrați și monitorizați toți cetățenii, de fapt agențiile păstrează date doar legate de suspecții implicați în cazurile lor, nu colectează date despre toată lumea (!).

 

Concluzie: „Dacă vrei să îngropi o problemă, creează o comisie”. Din înțeleptciunea populară.