Nu a trecut o lună de când a ieșit la iveală faptul că Oneplus colectează date fără voia utilizatorilor, iar CEO-ul companiei a ieșit public și a promis că nu face asta. Ei bine, ieri s-a descoperit că noul OnePlus 5T face exact același lucru, dar în alt mod.

oneplus 5t spying users

Discuția nici nu ar fi foarte interesantă (funcția se poate dezactiva, vedeți mai jos cum) dar Oneplus ar putea accesa de la distanță orice telefon. Probabil au gândit asta pentru suport tehnic, dar fiind o funcție ascunsă, ridică semne de întrebare. Conform Android Pit, fiecare model Oneplus are în sistemul de operare o aplicație OPBugReportLite, care colectează date privind sistemul de operare și aplicațiile rulate, iar din 6 în 6 ore, face raportul zip și îl trimite către un server din Singapore.

 

Aplicația este ascunsă și nu a fost comunicată clar publicului, iar datele despre utilizator sunt necriptate. În mod normal, orice producător de gen are obligația să colecteze datele în mod anonim și critpat, pentru ca utilizatorul să fie protejat.

De data asta vorbim despre informații despre starea bateriei, alerte din sistemul de operare, eventuale crash-uri ale sistemului de operare. Aplicația are permisiuni pentru a citi logurile altor aplicații instalate, dar poate citi și detaliile din memoria internă (aparent /sdcard , thx for the tip). Primește de asemenea o listă cu toate aplicațiile instalate și care sunt cele mai utilizate de către proprietarul telefonului.

OnePlus poate accesa această aplicație de la distanță și poate face modificări remote, iar specialistul care a descoperit funcția spune că Oneplus a și folosit acest sistem de control de la disntață. Pe lângă asta, poate colecta date de la GPS sau de la alte componente.

Sfat: pentru a dezactiva această funcție pe Oneplus 5 sau 5T mergeți la Settings / Apps / Show systems apps / BugReportLite și dezactivați aplicația. Pentru celălalt sistem de raportare, criticat acum o lună, mergeți la Settings / Advanced și închideți opțiunea “Join user experience program”.

Oneplus a mai fost criticat pentru că trișa la testele de performanță, însă acum XDA-Developers spune că au corectat acest mecanism în noua versiune a sistemului de operare.

În ciuda problemelor, Oneplus 5T se vinde foarte bine, revin cu detalii astăzi.