Xiaomi 11T a fost lansat oficial în România. Eu am apucat să îl testez înainte. Evenimentul a marcat lansarea locală a Xiaomi 11T Pro, Xiaomi 11 Lite New Edition, dar și tableta Xiaomi Pad 5. Vă detaliez despre 11T și la final despre celelalte modele, pe scurt.

Pro și contra Xiaomi 11T

Avantaje:

  • dotări hardware peste medie;
  • cameră foto de calitate;
  • ecran bun;
  • nivel de preț decent;

Dezavantaje:

  • autonomia este limitată;
  • procesorul nu atinge nivelul competitorilor;
  • sunt alternative la acest nivel de preț;

Detalii tehnice Xiaomi 11T

Ecran: 6.67 inch AMOLED, 120Hz, FHD+, HDR10+, 1000 nits, Gorilla Glass Victus
Procesor: MediaTek Dimensity 1200 5G (6 nm)
GPU: Mali-G77 MC9
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera: 108+8+5 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 164.1 x 76.9 x 8.8 mm
Greutate: 203 g
Baterie: 5000 mAh + 67W
OS: Android 11, MIUI 12.5
Tehnologii: IP 53, NFC, boxe stereo, WiFi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0
Preț: 2.499 / 2.699 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4]

Mai multe detalii sunt pe pagina Xiaomi România.

Impresii după testare

Xiaomi 11T este un model care poate fi încadrat la premium midrange sau un flagship accesibil, cum vreți să o luați. În general modelele T din toamnă sunt ediții ușor revizuite, mai accesibile, ale modelelor flagship din primăvară. Însă nu avem un model Ultra acum. Xiaomi Mi 11 avea de exemplu procesor de top și ecran curbat cu rezoluție 3220×1440 pixeli. În cazul 11T, procesorul este un Mediatek Dimensity 1200, un vârf de gamă al lor, dar care are rezultate un pic sub Snapdragon 888. Ecranul este plat, chiar dacă este unul foarte bun. Luminozitatea este mai redusă. Bateria este un pic mai mare la 11T, iar încărcarea rapidă este de capacitate mai mare.

Pe scurt, este o ediție revizuită, cu specificații bune la acest nivel de preț. Am avut ceva rețineri la capitolul procesor, dar este de fapt o alegere interesantă. Nu pentru gameri, dar pentru cei care vor și ceva putere, dar să nu se încingă prea tare telefonul.

Camerele foto nu mai au nevoie de altă prezentare. Senzorul de 108 megapixeli dă rezultate bune, camera ultra-wide este ok. Avem și o noutate – telefoto/macro – o cameră capabilă de zoom optic 2x, dar și focus la apropiere pentru poze macro. Eu personal apreciez bateria mai mare, pentru Mi 11 am comentat că este cam mică. Cea mai mare noutate este pe Xiaomi 11T Pro, unde integrează încărcarea rapidă cu 120W. La modelul 11T avem “doar” de 67W. Oricum, este utilă pentru cei grăbiți. Toți producătorii au recunoscut că aceasta afectează durata de viață a bateriei. Dar va fi ceva pe termen lung, unde viața bateriei este deja afectată de alți factori.

Nu au folosit slot de carduri microSD la acest model, un punct în minus. Însă stocarea este UFS 3.1, cea mai rapidă la ora actuală. Alegeți varianta de 256GB, merită banii. La acest nivel de preț (2500 – 2700) sunt câteva alternative atractive. Una dintre ele este Poco F3, ceva mai puternic, dar cu o realizare mai slabă calitativ. Altă variantă ar fi Realme GT 5G, un telefon foarte dotat. Desigur, avem și alți rivali, fie midrange, fie mai scumpi.

Teste benchmark

Am o reținere de câte ori aud de Mediatek, sunt produse de buget, cu probleme de soft, car se încing sau au performanțe reduse. Seria Dimensity este o excepție, au făcut un efort și sunt ceva mai bune, mai stabile. Au mai lucrat la partea de software.

Mediatek Dimensity 1200 este vârful lor de gamă, realizat pe 6 nanometri. Este primul SoC MediaTek care folosește o configurație CPU 1 + 3 + 4. Nucleul său „prim”, bazat pe ARM Cortex-A78, este tactat la un nivel de 3.0 GHz, cele 3 nuclee ​​Cortex-A78 rulează la 2.6 GHz, iar cele patru nuclee Cortex-A55 de „eficiență” la 2.0 GHz. În mod ciudat, MediaTek a optat pentru utilizarea generației GPU ARM Mali G77 MC9 cu nouă nuclee. Puteau pune un GPU Mali G78.

Așa că Dimensity ar fi putut fi comparat cu Snapdragon 870, dar performanțele sunt mai slabe. Atât single, cât și multi-core, scorurile sunt sub nivelul modelelor de top Snapdragon. Este comparat în diverse recenzii cu Snapdragon 778, care ar trebui de fapt să fie mid-range mult mai slab. Dar are GPU mai puternic și compensează.

Autonomia a ieșit ok, dar nu spectaculos. Adică ai baterie mare, soft nou, procesor actualizat care nu e performant precum 870 sau 888. În teorie, autonomia trebuia să iasă foarte bună. Dar a ieșit oricum bună, peste medie. Sub așteptări, dar peste modelele flagship.

Vedeți mai jos câte ceva dintre testele făcute. Altele sunt în clipul video de review.

Camere foto

Pentru seria Xiaomi 11T au ales senzorul principal de 108 megapixeli. Este senzorul Samsung ISOCELL HM2 de 1/1.52″, care are pixeli de 0.7 nanometri, tehnologie nona-binning și apertură f/1.75. Nu a fost folosit pe flagship-uri Samsung, ci pare un senzor special pentru companii precum Xiaomi, Vivo, Realme. Problema este că acest senzor apare mai ales pe modele midrange. Nu pe cele de top. Samsung a lansat deja ISOCELL HM3, iar acum discuțiile se axează pe senzorul de 50 de megapixeli pentru terminale flagship. Rezultatele sunt bune însă, nu ai ce să comentezi.

Camera ultrawide este decentă, au nevoie să ajungă și ei măcar la 12 megapixeli. Dar este o cameră decentă și pozele ies bine. Cea de-a treia este ok. Eu folosesc intens camera de zoom. Mi se pare foarte utilă și visez la cea cu 10x optic. Probabil la următorul telefon. Dar Xiaomi și mulți alții cam lasă la o parte zoom optic, în favoarea camerei de macro sau a senzorului de adâncime. Camera hibrid cu zoom 2x și macro este ok, dar necesită și ea un senzor mai puternic. Dimensiunea de 1/5 inch este probabil printre cele mai mici disponibile acum, iar rezultatele sunt vizibile.

Vedeți mai jos câteva dintre imaginile realizate. Sunt micșorate și comprimate pentru a le urca pe blog.

Despre Xiaomi 11T Pro

Eu mă așteptam ca versiunea Pro să fie mai bine dotată, să aibă ecran cu margini curbate sau alte minuni. În realitate, 11T Pro are doar procesor Snadpragon 888, în loc de Dimensity. Iar bateria sa se încarcă cu 120W, una dintre cele mai rapide tehnologii disponibile la ora actuală.

Prețul Xiaomi 11T Pro în România este de la 2.999 lei. Varianta cu 256GB costă 3.199 lei.

Despre Xiaomi 11 Lite New Edition

O variantă nouă pentru fostul Mi 11 Lite. Acesta avea două variante, 4G și 5G. Acum New Edition este absolut identic, doar că a integrat procesorul Qualcomm Snapdragon 778. Este un pic mai performant decât celelalte două, nu cu foarte mult.

El are două variante, cu 6 GB RAM și 128 GB de stocare, care are un preț de 1.799 lei. Versiunea de top are 8GB RAM și 128GB de stocare, la un preț de 1.999 lei.

Despre Xiaomi Mi Pad 5

Tableta Xiaomi Mi Pad 5 are un ecran LCD IPS de 11 inch, 2560 x 1600 px, rată de refresh 120Hz. Dispune de un procesor Snapdragon 860, 6GB de RAM și 128GB de stocare internă. Are o baterie de 8.720 mAh cu încărcare rapidă 33W. Ea este disponibilă la un preț de 1.799 lei.

Poate fi cumpărată de la partenerii autorizați Xiaomi până pe 9 octombrie la prețul special de 1.499 lei.

Protecție pentru telefoane

Indiferent că vorbim despre telefoane ieftine, midrange sau flagship, protecția pentru telefoane este obligatorie. Numai ieri am scăpat telefonul pe jos de minim trei ori. Nu e în stilul meu, dar fac niște lucrări prin casă, toate sunt înghesuite, peste tot te împiedici de ceva, toate cad de pe marginea mesei sau a patului. În fine, cunoașteți situația. E ceva temporar, o să treacă. Dar săracul telefon a îndurat greu. Noroc cu husă și cu folie 360 care acoperă tot.

Vă recomand ca întotdeauna husele de la MobileDirect. Nu au adus încă pentru Xiaomi 11T, dar probabil după această lansare vor începe să apară. Deocamdată se găsesc puține chiar și pe site-urile oficiale.

Ofertă la lansare

Modelele Xiaomi 11T Pro și Xiaomi 11T beneficiază și de o ofertă de lansare: pentru precomenzile plasate la partenerii autorizați până pe 21 octombrie, cumpărătorii vor primi un gift box surpriză Xiaomi. În plus, Xiaomi 11T Pro și Xiaomi 11T au și 6 luni garanție pentru ecran, iar în cazul în care display-ul se strică, acesta va fi înlocuit gratuit. Promoția se aplică doar pentru telefoanele achiziționate în termen de 30 de zile de la data oficială de vânzare locală (în perioada 22 octombrie – 21 noiembrie 2021).

Primii cumpărători care vor înscrie online factura pe site-ul lor, până pe data de 6 noiembrie 2021, vor avea șansa să câștige și un super cadou, reprezentat de un aspirator Mi Robot Vacuum-Mop Essential.

Concluzii

Vedeta lansării de astăzi este Xiaomi 11T Pro. Are cam tot ce vrei, un ecran bun, procesor, camere foto, baterie, încărcare rapidă. Zece minute la priză fac minuni. Însă alegerea înțeleaptă, cu dotări foarte ușor modificate (procesor și încărcare cu 67W) este Xiaomi 11T. Diferența de preț este de 500-600 de lei. Iar de performanță este foarte mică.

Presupun că adevăratele vânzări le vor face cu modelul Lite, acum reeditat probabil din lipsă de procesoare. Cu un procesor chiar bun, cel mai bun pe midrange: Snapragon 778. Preț echilibrat și dotări destul de bune. Probabil va fi ieftinit și el ulterior pentru a crește vânzările.

Galerie foto