Android 13 este la luni distanță, dar deja apar primele informații privind noile funcții care urmează să fie adăugate. Mai multe publicații au dedicat spații largi următoarei versiuni a sistemului de operare Google. Anul trecut am avut zvonuri despre Android 12 în februarie, iar lansarea acestui OS în octombrie.

android 13 functii

Lansarea Android 13

Este prea devreme pentru Google să ne ofere o dată de lansare a Android 13, deoarece Android 12 tocmai a fost anunțat. Cu toate acestea, pe baza calendarului versiunilor anterioare de Android, putem presupune că versiunea stabilă a Android 13 ar putea fi anunțată în octombrie 2022. Însă, înainte de lansarea stabilă, vom avea o serie de variante beta și Developer Preview, scrie XDA-Developers.

Dacă anul trecut am avut primele variante din februarie, este foarte probabil să aflăm mai multe și anul acesta în cursul lunii viitoare.

Android 13 Developer Preview

Google lansează din timp previzualizări pentru dezvoltatori ale viitoarei sale versiuni Android. Pentru ca dezvoltatorii și entuziaștii să poată testa software-ul înainte ca o versiune stabilă să fie lansată publicului. Previzualizările pentru dezvoltatori includ câteva funcții viitoare și continuă să se îmbunătățească pe măsură ce sunt lansate variante mai noi.

Pe lângă faptul că vor fi disponibile dispozitivele Pixel, fani vor putea testa Android 13 Developer Preview pe alte dispozitive. Previzualizările nu sunt menite să fie utilizate la modul zilnic, deoarece conțin erori și bug-uri. Sunt făcute pentru ca dezvoltatorii de aplicații să testeze și să înceapă migrarea pentru aplicațiile și serviciile lor.

Android 13 funcții noi

Android 13 le-ar putea permite utilizatorilor să definească setările de limbă în funcție de aplicație. Mie îmi convine asta, pentru că folosesc o parte în engleză și o parte în limba română și este enervant să tot schimbi limba la sistem sau la tastatură. Android 13 va avea un nou aspect al ceasului de pe lockscreen și va oferi suport pentru o nouă funcție touch pentru transfer pentru media. Android 13 va facilita scanarea codurilor QR și că ar putea fi livrat cu un selector de ieșire audio reproiectat.

Un nou raport de la Android Police sugerează că următoarea actualizare majoră a sistemului de operare Android va permite schimbarea profilurilor de utilizator al device-ului (cu PIN / parolă / amprentă). Mai mult, va avea o setare care permite dezactivarea Asistentului Google.

Google a făcut un spam masiv cu activarea asistentului, care apărea acum și pe butonul de Power, dar și prin butoanele de navigație dacă apeși lung pe Home. În unele cazuri se poate dezactiva, în altele nu. Se pare că la 13 va fi mai ușor de dezactivat. Am testat toate variantele de asistent și la ora actuală nu folosesc niciunul. Așa că este aberant să se activeze când nu am nevoie.

Android Beam, care permitea transferul prin atingerea a două telefoane a fost înlocuit cu Nearby Share. Dar aceastea nu se mai bazează pe tehnologia NFC, ci pe Bluetooth și Wi-Fi Direct. Android 13 ar putea avea o metodă similară pentru partajarea și redarea conținutului media. În acest moment, are numele de cod „Media TTT” (touch to transfer).

Urmărim ce se mai anunță și discutăm. Google nu a mai denumit Android cu litere și după diverse deserturi. S-au oprit cu această practică la Android 9 Pie. Totuși, dacă ar fi continuat, Android 13 ar fi acum T sau altfel spus Tiramisu 🙂