Tone de articole dau ca sigură lansarea Nokia 9 Pureview în ianuarie 2019. Nu mă entuziasmez pentru că acest telefon a fost anunțat prin aceleași surse în 2017 și apoi iar  în 2018 și niciodată nu a fost lansat oficial. Dar de fiecare dată sursele se jurau că e real și arătau poze cu el, ca și acum. El  pare un miraj, un model menit să aducă trafic pe site și să atragă admirație spre brandul Nokia, dar un model care nu există oficial.

Sursa: GSMArena

Nokia 9 Pureview ar urma să aducă acea nemaivăzută combinație de cinci camere foto pe spate, care în continuare pare ireală. Dacă au reușit să o facă și dacă funcționează cum ar trebuie, atunci modelul are un atuu serios să fie cumpărat. Ar fi o premieră și o posibilitate de a folosi camera de pe telefon fără rival deocamdată. Nu ar fi chiar fără rival, în fond Mate 20 Pro are trei camere pe spate care pot fi folosite în divere moduri.

ads

Aparent, acum a apărut informația că Nokia 9 Pureview se lansează în ultima săptămână din ianuarie. Nu am idee dacă este reală informația sau doar un alt zvon, însă ceea ce cred este că dacă acest model se lansează oficial în final, va fi adus la Mobile World Congress la Barcelona. După cum știți, o să fiu acolo, ca în fiecare an și vă scriu despre el.

Tot pe surse, în urmă cu câteva zile au apărut și specificațiile tehnice Nokia 9 Pureview. Terminalul ar urma să aibă procesorul de top din 2018, Qualcomm Snapdragon 855, cu tehnologie 5G. Bine, este tot pentru a atrage atenția, pentru că nu avem încă rețele 5G, dar cumpărătorii lui vor fi gata pentru următoarea generație.

Un alt site spune că Nokia 9 ar veni cu procesorul vechi Snapdragon 845 și va avea tehnologie 4G la lansare, dar compania va aduce în partea a doua a acestui an o variantă Nokia 9 5G care să aducă și procesor Snapdragon 855. Nu ar fi exagerată nici varianta asta, pentru că Nokia a lansat anul trecut modelul 8 Sirocco care venea cu Snapdragon 835, care era modelul de anul anterior. Practic, ar păstra tradiția.

Nokia 9 PureView ar urma să aibă 6GB memorie RAM şi 128 GB spaţiu de stocare, Android 9 Pie în versiunea curată și actualizată Android One, împreună cu o selecţie personalizată de aplicaţii. Ecranul ar fi de tip edge-to-edge cu rezoluţie 2K, iar unii zic că va avea camera în ecran, cu gaură, alții zic că nu. Diagonala ar fi de 6 inch, cu rezoluție QHD. Bateria integrată de acest model ar urma să fie de 4.150 mAh, destul de mare pentru un flagship foto.

Prețul Nokia 9 Pureview ar fi de 775 de euro, ceea ce l-ar face foarte atractiv prin comparație cu modelele de top de la Samsung, Apple sau Huawei.

Nokia 9 Pureview a avut parte și de un scandal încă înainte de lansarea oficială. Se pare că unele imagini folosite pentru promovare erau făcute cu DSLR, însă eu nu m-aș ambala atât de tare din motivele pe care le enumeram la început. Nu suntem siguri că există o campanie oficială pentru acest model. Nu suntem siguri că există acest model. Deocamdată se repetă ciclic zvonul că va fi lansat Nokia 9.

Hai să vedem dacă HMD Global, un start-up finlandez care a preluat marca Nokia de la Microsoft pentru a relansa activitatea, va aduce în 2019 acest model. Hai să vedem ce imagini de promovare vor folosi HMD Global. Apoi dezbatem dacă a fost o campanie sau doar o serie de articole scoase din burtă, la fel ca în 2017 și 2018.