Se spune că HMD Global pregătește lansarea modelului flagship, Nokia 9, care are specificații de top.
Deocamdată în România a ajuns doar 3310, iar eu am văzut la Mobile World Congress modelele Nokia 6 – modelul de top la acest moment, Nokia 5 – modelul midrange și Nokia 3 – modelul accesibil, toate telefoane excelente.
Update: știrea a fost un hoax, dar în 2019 reapare Nokia 9 Pureview ->>

Nokia 9 flagship

Ce știm despre Nokia 9

Deocamdată știm că grupul HMD Global, care a preluat dreptul de utilizare a mărcii Nokia, pretăgește un model de top pentru nostalgicii brandului. Modelele ieftine ar trebui să ajute compania să câștige destui bani, iar modelul de top va fi o “declarație tehnologică”. Telefonul a fost dezvăluit parțial și are multe specificații bune. Chiar și un benchmark a fost făcut public.

Nokia 9 va avea un display 2K AMOLED (2560×1440 pixeli), cu diagonala de 5.3 inch sau 5.5 inch, depinde de zvon, adică nici foarte mare, dar nici mic. Știm că procesorul va fi Snapdragon 835, cel mai puternic de pe piață la ora actuală, iar despre camera foto se știa că va avea tehnologie Carl Zeiss. Acum a ieșit la iveală faptul că are cameră foto duală, cu doi senzori de 13 megapixeli pe spate. Telefonul a fost prezentat într-o carcasă care ascunde design-ul real, dar se vede din detalii că seamănă cu modelele de top Lumia, cel puțin așa pare. Se vede camera foto duală așezată pe un model similar camerelor Lumia. Butoanele pe lateral similare, iar interfața pare să arate tot un Android curat, ca și la celelalte modele.

Modelul prezentat are buton fizic de Home, mufă USB Type-C și nu pare să aibă mufă de căști 3.5mm jack. Conform zvonurilor, Nokia 9 va avea 4GB de RAM și 64GB de stocare internă, plus slot de carduri. Platforma este Android 7.1 Nougat, iar bateria apare ca fiind 3.800 mAh, adică foarte mare pentru un telefon de top. Problema cu Nokia 9 ar fi prețul final, care va fi pe la 700 de euro, iar riscul ar fi ca oamenii să nu plătească atât de mult pentru telefon. Dar sunt convins că există și fani Nokia peste tot în lume, iar posibile acorduri cu operatorii telecom vor putea face telefonul mai accesibil (cu abonament, evident).

Acum rămâne să așteptăm să vedem telefonul în forma sa finală. Cred că mai durează pînă când va fi lansat oficial.