Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III au fost lansate azi oficial. Generația a treia include procesoare de top, ecrane de calitate, camere foto peste medie.
Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III

Am fost prezent la lansarea Xperia 1 și la lansarea Xperia 5. Anul trecut, în contextul pandemiei, am văzut online Xperia 1 II și apoi Xperia 5 II. Sony rămâne cam singura alternativă la telefoanele chinezești, taiwaneze sau coreene. Singurul producător japonez care mai este prezent pe piața locală.

Tehnologie de la camerele foto Sony Alpha

Xperia 1 III și Xperia 5 III au fost dezvoltate în colaborare cu inginerii din spatele seriei de camere foto Sony Alpha. Ambele modele oferă autofocus automat continuu, indiferent de obiectivul folosit, precum și funcția Real-time Eye AF. Pentru Xperia 5 III a fost încorporată și tehnologia de urmărire a obiectelor, permițându-le fotografilor să capteze fotografii precise ale subiecților aflați în mișcare într-o mare varietate de scenarii, cu o simplă apăsare pe ecran.

Xperia 1 III oferă un set de caracteristici mai avansate pentru fotografii care își doresc să obțină întotdeauna rezultate. Utilizând algoritmii bazați pe inteligența artificială și senzorul 3D ToF pentru măsurarea distanței, Real-time Tracking poate detecta și se poate concentra cu precizie pe un subiect, continuând să-l urmărească chiar dacă acesta iese, temporar, din câmpul vizuali. 

Ambele modele oferă autofocus continuu și pot face 20 de cadre pe secundă cu precizie ridicată, focalizare clară și expunere optimizată. Performanță compatibilă cu unele camere profesionale de sport, cum ar fi seria Alpha 9. Procesorul de imagine BIONZ X le permite utilizatorilor, pentru prima dată, să fotografieze în modul rafală în condiții de luminozitate scăzută, oferind rezultate cu reducerea zgomotului din imagine care nu au fost niciodată posibile cu modelele precedente.

Obiectiv de zoom

Ambele telefoane au teleobiectiv variabil asociat cu un senzor Dual PD care atinge o distanță focală de până la 105mm – completată de autofocalizarea rapidă datorită senzorului Dual PDAF. La comutarea între 70mm și 105mm, focalizarea este ajustată imediat pentru a surprinde rapid frumusețea detaliilor. Fotografii își pot extinde și mai mult posibilitățile creative cu distanțeiii focale de 16mm, 24mm, 70mm și 105mm pentru realizarea unor compoziții uimitoare – indiferent dacă sunt peisaje, portrete sau imagini cu animale. Ambele modele continuă să fie dotate cu optica ZEISS calibrată special pentru smartphone-ul Xperia. Coating-ul ZEISSTM T contribuie la realizarea unor imagini rafinate și contrastante, reducând reflexiile.

Xperia 1 III și Xperia 5 III dispun de funcția Photography Pro, lansată pe modelele din generația precedentă. Dezvoltată în colaborare cu fotografi profesioniști, aceasta oglindește multe dintre comenzile manuale disponibile pe camerele din seria Alpha, inclusiv ISO, viteza de fotografiere, indicatorul vizorului electronic, suportul RAW plus un declanșator dedicat (cu finisaj în relief, exclusiv pe Xperia 1 III). Nou introdusă pe smartphone-urile din acest an este funcția „Basic Mode” implementată în Photography Pro, care permite accesul rapid la o gamă de funcționalități de fotografiere ușor de utilizat, inclusiv un declanșator tactil, orientare portret, efect bokeh artistic, panoramă și multe altele.

Mai mult, au și cea mai recentă tehnologie de stabilizare optică SteadyShot cu FlawlessEye. Îmbină viteza de citire crescută a senzorului de imagine cu algoritmul original Sony, pentru stabilizarea optică a imaginii. Rezultatul este un material video extrem de lin și fluid, fără cadre neclare.

Ecran premium

Noile modele Xperia sunt un adevărat vis pentru pasionații de filme sau jocuri. Xperia 1 III dispune de un display CinemaWideTM 4K HDR OLED de 6.5 inch, cu un raport de aspect de 21:9 și o rată de refresh de 120Hz, în timp ce Xperia 5 III oferă un ecran CinemaWide HDR OLED de 6.1 inch. Sunt panouri OLED calibrate din fabrică, cu un balans de alb extrem de precis. Imită procesul de reproducere a culorilor de pe monitoarele de culoare Sony profesionale, utilizate în realizarea producțiilor de studio de top de la Hollywood. Ambele au display-uri echivalente pe 10 biți (8 biți cu fluidizare pe 2 biți) care pot afișa o multitudine de culori fără efectul color banding și cu suport pentru standardul de culoare BT.2020.

Xperia 1 III și Xperia 5 III au și experiența audio inegalabilă. Procesorul X1 dedicat segmentului mobile aduce tehnologia de remasterizare Bravia HDR pentru tot ceea ce vizionează utilizatorii, iar asta înseamnă că dispozitivul oferă un conținut frumos și expresiv. Redarea în timp real a conținutului este mai realistă ca niciodată, având contrast, culoare și claritate sporite. Tehnologia Dolby Atmos reglată în colaborare cu Sony Pictures Entertainment oferă o performanță multi-dimensională, imersivă.

Pentru gameri

Gamerii pot obține un avantaj cheie cu upgrade-urile superioare Xperia 1 III și Xperia 5 III. Afișajul 21:9 îi transpune direct în mijlocul acțiunii. Datorită noii rate de refresh de 120Hz obiectele în mișcare rapidă sunt redate clar. Tehnologiea Motion Blur Reduction funcționează la 240Hz pentru ca acțiunea să fie redată exact așa cum a fost gândită de jucător.

Noul L-y raiser (low gamma raiser) facilitează vizualizarea adversarilor în întuneric. Ajustează detaliile imaginii în zonele întunecate și scoate în evidență adversarii, fără a supraexpune zonele luminoase ale ecranului.

Experiența audio este bineînțeles captivantă. Gamerii își pot conecta castile preferate printr-o mufă jack 3.5mm și pot beneficia de avantajele auditive oferite de noile funcționalități ale modelelor, cu latență minimă. Noul egalizator audio le permite utilizatorilor să controleze, să mărească și să reducă la minimum sunete precum cele ale pașilor sau ale focurilor de armă, permițându-le să-și audă adversarii apropiindu-se și să reacționeze înaintea lor. Pentru cei care joacă în echipe, noul microfon optimizat permite o comunicare clară prin reducerea zgomotului de fundal care depinde de tipulx de căști ales de utilizatori.

Video de nivel profesionist

Modul Cinematography Pro „inspirat de CineAlta” permite mai multe opțiuni pentru storytelling captivant. Utilizatorii pot crea video cinematografic în modul slow-motion. Rezoluție 4K HDR în slow-motion la 120 de cadre pe secundă. Poate reda conținut de până la 5x mai lent, când este setat la 24 de cadre pe secundă. De asemenea, este posibilă înregistrarea la un raport de aspect 21:9 la 24/25/30/60 cadre pe secundă (FPS), îmbunătățind exprimarea cinematografică. Opt presetări diferite de gestionare a culorilor le permit utilizatorilor să schimbe perspectiva asupra scenelor înregistrate.

Specificații de ultimă generație

Combină conectivitatea 5G cu cea mai recentă platformă mobilă Qualcomm Snapdragon 888. GPU Qualcomm Adreno 660 asigură o redare grafică cu 35% mai rapidă decât generația anterioară. Funcția Smart connectivity folosește tehnologia deep learning a Xperia, care utilizează librăriile de rețele neurale Sony și analizează semnalele Wi-Fi pentru a anticipa problemele de conectivitate din viitorul apropiat. Xperia 1 III și Xperia 5 III evaluează calitatea Wi-Fi disponibilă înainte de conectare, astfel încât dacă rețeaua Wi-Fi nu funcționează, să nu se mai conecteze. Dacă dispozitivul detectează orice compromis în calitatea conexiunii Wi-Fi, utilizează în schimbxvi date mobile.

Cu o baterie de 4,500mAh, ambele modele oferă suficientă putere pentru a fi utilizate întreaga zi, în timp ce o gamă largă de funcționalități de încărcare ajută la maximizarea confortului și la prelungirea duratei de viață a bateriei. Când aceasta are nevoie de un impuls, poate fi încărcată până la 50% în 30 de minute cu încărcătorul inclus XZQ-UC1. Mai mult, Xperia Adaptive Charging permite prelungirea duratei de viață a bateriei cu până la trei ani (până la doi ani la modelele anterioare) pentru ambele modele. Xperia Adaptive Charging funcționează prin monitorizarea telefonului pe măsură ce se încarcă, pentru a-i asigura pe utilizatori că bateria nu este suprasolicitată.

Nu în ultimul rând, Xperia 1 III oferă o funcție de încărcare wireless și de partajare a bateriei, permițând dispozitivului să fie conectat la un încărcător wireless pentru a completa în mod convenabil bateria. Datorită funcției de partajare a bateriei, acesta se poate transforma și în stație de încărcare pentru alte dispozitive.
 
Xperia 1 III va fi disponibil în variantele de culoare negru și violet și va fi livrat cu Android 11 începând din vara anului 2021.  
Xperia 5 III va fi disponibil în variantele de culoare negru și verde și va fi livrat cu Android 11 începând din vara anului 2021

Galerie foto