Odată la câțiva ani, Asus reușește să aducă pe piață concepte tehnologice care influențează și schimbă industria. Au reușit asta cu EeePC, au reușit cu modelele Padfone și FonePad, au venit cu idei precum Transformer sau genul cu două ecrane. Iar acum au reușit iar.

rog flow z13

ROG Flow Z13

Am văzut astăzi la un eveniment offline Asus tableta de gaming lansată în cadrul CES 2022. Asus ROG Flow Z13 debutează astfel pe piața românească. Dispozitivul combină cele mai bune aspecte ale mobilității unei tablete cu performanțele polivalente ale unui PC. Formatul de tabletă îi permite să rămână super-ușoară și subțire, doar 1,1 kg și 12 mm grosime.

Se poate ajunge până la procesorul de top Intel Core i9-12900H din generația a 12-a și un GPU NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti pentru laptop. În plus, combinația de până la 16 GB memorie hiper-rapidă LPDDR5 la 5200 MHz și stocarea de până la 1 TB pe SSD PCIe le permite jucătorilor să facă multitasking și să ia în deplasări o porțiune mai mare din biblioteca lor de jocuri.

Inspirată de ROG Mothership, Flow Z13 integrează componentele în spatele ecranului. Această dispunere neconvențională pentru un dispozitiv de gaming permite ca ansamblul intern al lui Z13 să fie poziționat la o anumită înălțime și nu direct pe birou, oferind un acces mult mai bun la aer rece comparativ cu laptopurile de gaming tradiționale. În plus, lipsa unei balamale permite instalarea unei camere de vapori mai mare și a unor ventilatoare supra-dimensionate, datorită spațiului suplimentar din interiorul carcasei, menținându-se o grosime de doar 12 mm.

Camera de vapori permite o suprafață mult mai mare pentru transferul de căldură în comparație cu modelele standard de răcire cu conducte de căldură, plus un contact cu mai multe surse de căldură, cum ar fi un CPU, GPU și VRM simultan. Această soluție de răcire robustă permite Flow Z13 să integreze un hardware cu adevărat incredibil pentru dimensiunile sale. Adăugând în ecuație și compusul termic din metal lichid, Flow Z13 poate rămâne extrem de silențioasă chiar și la sarcină maximă, acustica nedepășind 40 dB. În sarcini de lucru mai ușoare, aparatul poate funcționa cu ventilatoarele la 0 RPM, pentru un lucru cu adevărat silențios.

ROG Flow Z13

Diverse scenarii de utilizare

Atunci când Flow Z13 este folosit ca un laptop cu comenzi standard, capacul ecranului devine o tastatură complet funcțională, cu taste cu o cursă de 1,7 mm. Grație formatului său, Z13 excelează și atunci când este utilizată pentru a juca titluri care acceptă gamepad-uri. Jucătorii beneficiază de o conexiune wireless excelentă și pot cupla mai multe controlere pentru a înfrunta câțiva prieteni într-o acțiune clasică, cu ecran divizat.

Ca tabletă de jocuri, Z13 suportă atât jocurile compatibile cu dispozitivele mobile și tactile, cât și jocurile tradiționale pentru PC. Comenzile tactile cu reacție rapidă sunt integrate în ecranul de 13 inch, permițând jucătorilor să se bucure de cele mai bune jocuri mobile în deplasare. Dacă un singur ecran nu este suficient, porturile duble USB Type-C suportă ieșiri pentru afișare, pentru a adăuga fără probleme monitoare externe. Pentru un plus de putere în joc sau în crearea de conținut, stația grafică externă XG Mobile este la doar un conector distanță.

Tableta ROG Flow Z13 este disponibilă pe piața românească în multiple configurații precum cele de mai jos, prețurile pornind de la 6859 lei (taxe inclusiv).