Am trecut si pe la RoNewMedia, evenimentul Realitatea Catavencu legat de bloguri, jurnalism, online si alte de discutii de gen. Am urmarit cu interes dezbaterea legata de conflictul din bloggeri si jurnalisti, pentru ca subiectul va mai fi discutat si intors pe toate partile multa vreme de acum inainte. Si senzatia este ca divergentele se adancesc. Notabila lipsa lui Ciutacu, de fapt, s-a pierdut astfel tot potentialul de a avea o dezbatere mai acida. Ma rog, poate ca da, ar fi fost prea acida.

Dezbaterea pleaca de la doua tampenii, vehiculate insa cu multa incredere si entuziasm, cu acea rigiditate de opinie care nu permite de fapt nicio discutie.

Una ar fi ca “jurnalistii fura, iau spaga, nu-si respecta nici propriile coduri deontologice, ce sa mai vorbim, sunt un zero barat”.

A doua ar fi “blogurile sunt urmatoarea faza in evolutia presei”, deci toata discutia are la baza teama jurnalistilor ca vor fi depasiti, inlocuiti cu altii, vor ramane fara o industrie de care se cramponeaza prea tare, etc.

Sunt multe de spus, prea multe pentru un simplu comentariu pe blog. Intai ca in Romania si in lume se fura, se ia spaga, oamenii au tot mai putine valori reale, putem vorbi de decadenta societatii moderne daca vreti, dar nu generalizati si nu limitati fenomenul la o categorie. Peste tot exista si multa mizerie, dar exista si oameni. Si mai ales tineti cont de cat de mult se fura si in online inainte sa aratati cu degetul.

In ce priveste a doua afirmatie, iar va contrazic. Cand a aparut radioul s-a vorbit despre disparitia cartilor si ziarelor. Ele au supravietuit. Cand a aparut televiziunea, s-a spus ca va inlocui orice alta forma de media. Gresit. Acum vorbim de Internet si nu oricum, ci despre Web 2.0. Sigur ca Online-ul va cunoaste o dezvoltare formidabila, mai importanta si mai agresiva decat televiziunea. Dar in niciun caz nu va inlocui celelalte canale media.

Le va tempera importanta, poate;  le va limita audienta, pe unele le va muta cu totul in online. Dar nu le va inlocui.

Pe scurt: sunt probleme si in blogging si in online si in presa. Sa generalizezi si sa spui ca “jurnalistii fura” , “jurnalistii sunt tampiti” este o greseala pe care oamenii inteligenti n-ar trebui sa o faca 😉

In final insa, parerea mea ramane cea din titlu: divergentele dintre bloggeri si jurnalisti se vor adanci in urmatoarea perioada.